Iisraeli sõjaväeluure ülem: Assad on valmis kasutama keemiarelvi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli reservväelased õppusel.
Iisraeli reservväelased õppusel. Foto: SCANPIX

Süüria president Bashar al-Assad valmistub keemiarelvade kasutamiseks, ütles Iisraeli sõjaväeluure ülem neljapäeval.

Kindralmajor Aviv Kochavi ütles rannikulinnas Herzliyyas peetud julgeolekukonverentsil, et Assad intensiivistab rünnakuid tema vastu sõdivatele ülestõusnutele.

Kochavi sõnul teeb Assad ettevalmistusi keemiarelvade käiku laskmiseks, kuid ei ole veel nende kasutamiseks käsku andnud.

Ta ei avaldanud, missugusele informatsioonile tema seisukoht tugineb.

Iisrael on kaua tundnud muret Assadi keemiarelvavarude pärast, mis võivad sattuda Iisraeli-vaenulike rühmituste nagu äärmusliikumine Hizbollah või terrorivõrgustik Al-Qaeda kätte.

Juudiriik on Süüria kodusõjast eemale hoidnud, kuid kardab konflikti valgumist üle piiri Iisraeli põhjaossa.

Kochavi hinnangul mõjuks Assadi režiimi kokkuvarisemine selle liitlastele Iraanile ja Liibanoni äärmusliikumisele Hizbollah'le hävitavalt. «Kui Assad langeb, kaotab Iraan võime läbi Süüria Hizbollah'le relvi vedada. Mõlemad teevad kõik endast oleneva, et Assadi režiimi kokkuvarisemist ära hoida. Nad toetavad tema vägesid operatiivtasandil maapinnal, pakkudes konsultatsiooni strateegilistes küsimustes, luureandmeid ja relvi,» selgitas sõjaväeluure ülem.

«Teheran ja Hizbollah' loovad äärmusliikumise treenitud ja Iraani rahastatud rahvaarmeed, mille ridades on hetkel 50 000 meest, eesmärgiga viia selle suurus 100 000 võitlejani. Lisaks valmistuvad nad ka hetkeks, mil Assad kukub. Siis kavatsevad nad käiku lasta selle sama rahvaarmee, kaitsmaks oma huve ja varasid Süürias,» märkis Kochavi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles