Eurotsoon ja IMF jõudsid Küprose abipaketis kokkuleppele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue presidendi Nicos Anastasiadese toetajad möödunud kuu lõpus pealinnas  	Nikosias tema valimisvõitu tähistamas.
Uue presidendi Nicos Anastasiadese toetajad möödunud kuu lõpus pealinnas Nikosias tema valimisvõitu tähistamas. Foto: SCANPIX

Eurotsooni rahandusministrid ja Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) jõudsid finantsraskustes Küprose abipaketis kokkuleppele, teatasid laupäeval diplomaatilised allikad.

Läbirääkimisi alustati eile Brüsselis pärast kahepäevase Euroopa Liidu tippkohtumise lõppu.

«Päästepakett küünib kümne miljardi euroni,» kinnitas üks uudisteagentuuriga AFP kõnelenud diplomaat.

Küpros peab lepingu järgi tõstma oma suhteliselt madalat ettevõtete tulumaksu määra 2,5 protsendi võrra ehk 10 protsendilt 12,5-le ja maksustama hoiused.

Hiljuti eurogrupi juhi kohalt lahkunud Luksemburgi peaminister Jean-Claude Juncker ütles eile viidates Küprosega tihedalt seotud Kreekale, et üksi võlgade kustutamisest pole abi.

Abipaketi suuruseks oli pakutud 17 miljardit eurot ehk samas suurusjärgus saareriigi aastase kogutoodanguga (SKT). Samas oleks see suurendanud Küprose riigivõlga 140 protsendini SKT-st, mida peetakse pikas plaanis jätkusuutmatuks.

Küprose uue presidendi Nikos Anastasiadese valitsus soovis, et rahvusvahelise abipaketi kõnelustel võetaks arvesse asjaolu, et Küprose pangad kandsid suurt kahju, kui erainvestorid pidid osa Kreeka võlgadest maha kandma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles