Zuma lubab käia Mandela jälgedes

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna-Aafrika täitevvõimu pealinnas Pretorias vannutati täna vabariigi neljandaks apartheidijärgseks presidendiks paari päeva eest parlamendis ülekaaluka toetuse saanud tormilise karjääriga Aafrika Rahvuskongressi liider Jacob Zuma.


Mõne aja eest veel tõsiste korruptsioonisüüdistustega võidelnud ülipopulaarne rahvajuht kinnitas tuhandete kutsutud külaliste ees, et ta jääb ustavaks Lõuna-Aafrika Vabariigile ning kuuletub konstitutsioonile ja teistele seadustele, vahendas AFP.

Zuma lubas kaitsta ja edendada kõigi lõuna-aafriklaste õigusi. Presidendivande ajal seisis laval ka esimene tema kolmest naisest Sizakele Khumalo.

Pretoria unioonikompleksi juurde oli tseremoonia eel varakult kogunenud suur rahvahulk, ehkki ilm oli hommikul talviselt vihmane. Nad said hoones toimuvat jälgida välja seatud suurte ekraanide vahendusel.

67-aastane uus riigijuht andis oma ametivande LAVi esimese mustanahalise presidendi Nelson Mandela ees ning kohal olid ka eelmised riigipead Thabo Mbeki ja Kgalema Motlanthe.

Zuma kinnitas oma inauguratsioonikõnes, et ta järgib uues ametis just Mandela leppimise pärandit.

«Ta tegi oma ametiaja keskseks teemaks lepitamise. Me ei kaldu kõrvale sellelt rahvuse ehitamise ülesandelt,» lubas ta ning jagades ohtralt kiitust oma legendaarsele eelkäijale.

Zumal seisavad ees rasked ülesanded. Ta peab hakkama võitlema majandusprobleemide kõrval muu hulgas suure kuritegevuse, vaesuse ning HIV/aidsi levikuga.

Maailma inimõigusaktivistid kritiseerivad aga seda, et tseremoonial olid kohal ka kõrged tegelased vastuolulistest või totalitaarsetest riikidest.

Põhja-Korea ametnike, Zimbabwe presidendi Robert Mugabe, absoluutse monarhiaga Svaasimaa kuninga Mswati II ning praegu Aafrika Liitu juhtiva Liibüa liidri Muammar al-Gaddafi kõrval olid lääneriigid saatnud kohale vähemtähtsaid esindajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles