Soomes röövitakse üha sagedamini apteeke

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soomes toimus eelmisel aastal 23 apteegiröövi ja 70-sse apteeki murti sisse, mis on võrreldes üle-eelmise aastaga enam kui kaks korda rohkem.

Aastakümneid rööviti apteeke vaid mõnel korral aastas, kuid nüüd on selliste röövide arv kasvamas.

Apteekrite Liidu sõnul on röövide hulk seotud tänaval liikuvate uimastite koguse ja kvaliteediga.

«Kui politseil ja tolliametil õnnestub tabada haaranguga suuri maale tulnud uimastikoguseid, sagenevad ka apteekide röövimised ja sissemurdmised. Uimastisõltlased üritavad ühel või teisel moel saada seda, mida nad tahavad,» ütles Apteekrite Liidu kommunikatsioonijuht Erkki Kostiainen.

Lisaks rünnatakse haiglaid, tervisekeskusi ja polikliinikuid. Keskkriminaalpolitsei andmeil toimus Soomes mullu 106 ravimiröövi. Neist 30-l juhul keskenduti spetsiaalsele hooldusasutusele, ülejäänud toimusid apteekides.

Keskkriminaalpolitsei esindaja Jari Leskinen ütles, et enamasti röövivad apteeke uimastisõltlased ja kõrvaletõrjutud.

Apteekidest röövitakse sageli kesknärvisüsteemi mõjutavaid valuvaigisteid, rahusteid ja unerohtusid. Sageli teavad kurjategijad täpselt, mida nad otsivad - kurjategijal võib olla kaasas paber, kus on kirjas soovitud rohtude nimed ja tugevused.

Saagid on sageli väikesed, sest apteekrid ei hoia suurtes kogustes ravimeid, mida kurjategijad ihaldavad, uimastiteks kvalifitseeruvad ravimid on aga suuremates apteekides eriliste turvameetmetega kaitstud. Lisaks on viimase kümne aasta jooksul suurendatud videovalvet ja turvameeste arvu.

Vägivaldseid juhtumeid oli eelmisel aastal 15. Retseptivõltsinguid esines 1600, mis ei ole oluliselt suurem kui viimastel aastatel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles