Raport: USA Iraaki tungimise ajast on surma saanud 112 000 tsiviilisikut

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi pealinn Bagdad sel neljapäeval.
Iraagi pealinn Bagdad sel neljapäeval. Foto: SCANPIX

Vähemalt 112 000 tsiviilisikut on selle kümne aasta jooksul surma saanud, mil USA 2003. aastal Iraaki tungis, selgub täna avaldatud värskest raportist.

Kui surnute arvule lisada veel kõigi osapoolte võitlejad ja veel registreerimata tsiviilisikud, siis võib neid kokku olla isegi kuni 174 000, teatas Suurbritannias baseeruv inimõiguslaste projekt Iraq Body Count (IBC) uudisteagentuuri AFP vahendusel.

See konflikt pole veel ajaloohõlma vajunud, seisis tänases raportis. Inimõiguslaste hinnangul on alates USA vägede tungimisest Iraaki 20. märtsil 2003 aastal surma saanud 112 017 ja 122 438 vaheline hulk tsiviilisikuid.

Konflikt on sügavale juurdunud ja laialt levinud. Sel oli küll selge alguspunkt, kuid lõppu pole näha, kirjutasid raporti autorid veel

IBC sõnul on riigi pealinn Bagdad olnud ja on ka jätkuvalt Iraagi kõige surmatoovam piirkond. Kõikidest surmajuhtumitest on 48 protsenti toimunud Bagdadis. Konflikt oli inimõiguslaste hinnangul veriseim aga aastail 2006-2008.

Lisaks teatasid IBC, et Iraak on jätkuvalt väga vägivaldne paik ja aastas saab seal tsiviilisikuid surma 4000 ja 5000 inimese vahel.

Raporti autorite sõnul vastab see arv umbkaudselt sellele, kui palju sai koalitsioonivägede sõdureid surma 2003. aasta invasioonist kuni USA sõjaväe lahkumiseni 2011. aasta detsembris. Konfliktis suri koalitsioonivägede sõdureid 4804.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles