Põhja-Korea: tuumarelv ei ole vahend abi välja kauplemiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-Un eelmise aasta juunis kohtumas Korea lasteliidu liikmetega.
Põhja-Korea liider Kim Jong-Un eelmise aasta juunis kohtumas Korea lasteliidu liikmetega. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea teatas täna, et ei vahetaks oma tuumarelvaprogrammi eales toiduabi vastu ning lubas vankumatult säilitada riigi heidutusvõime.

Riigitelevisioon edastas välisministeeriumi avalduse, milles tõrjuti väiteid, et Pyongyang kasutab relvaprogrammi hädasti vajaliku abi välja pressimiseks.

Ministeeriumi sõnul eksib USA rängalt, kui arvab, et Põhja-Korea kasutab tuumarelvi humanitaarabi välja kauplemiseks.

USA riikliku julgeoleku nõunik Tom Donilon ütles mõni päev tagasi, et Washington on valmis pidama tõelisi läbirääkimisi, kui Põhja-Korea oma käitumist muudab. «Saamaks abi, mida see meeleheitlikult vajab, ning austust, mida see enda väitel soovib, peab Põhja-Korea kurssi muutma,» märkis Donilon eelmisel nädalal.

Stalinistlik riik nimetas pühapäeval tuumarelva kallihinnaliseks mõõgak", millega riik kaitseb end vaenuliku USA poliitika eest. Washingtoni ahvatlus võib ju teistele riikidele mõjuda, kuid Põhja-Koreale kõlab see rumalana, seisis välisministeeriumi avalduses.

Põhja-Korea korraldas eelmisel kuul seni võimsaima tuumakatse, mistõttu ÜRO karmistas riigile eelmiste, 2006. ja 2009. aastal läbi viidud tuumakatsetuste eest kehtestatud sanktsioone.

Pyongyang on juba aastakümneid vaevelnud toidu- ja kütusedefitsiidis ning olukorda on halvendanud üleujutused, põuad, saamatu juhtimine ja ülemaailmsed sanktsioonid. Rahvusvahelist toiduabi, eriti Lõuna-Korea ja USA oma, on viimastel aastatel tuumaprogrammi tõttu järsult piiratud.

ÜRO 2012. aasta toidu-uuringu kohaselt on Põhja-Koreas 28 protsenti alla viieaastastest lastes alatoitumise tõttu pärsitud arenguga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles