Europarlamendi president on Küprose päästepaketi pärast mures

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed täna Küprose pealinnas Nikosas kesklinnas jalutamas.
Inimesed täna Küprose pealinnas Nikosas kesklinnas jalutamas. Foto: SCANPIX

Euroopa Parlamendi president Martin Schulz kutsus täna Küprose päästepaketi raames kaitsma väikehoiustajaid ja ütles, et lahendus peab olema ühiskondlikult vastuvõetav..

«Pangaklientide osalemine on õige,» ütles ta Saksa ajalehe Welt am Sonntag võrguversioonile, kuid lisas, et tavakodanikud ei ole probleemis süüdi.

Kümne miljardi euro suuruse päästepaketi tingimus on 9,9-protsendise maksu kehtestamine kõikidele pankades hoitavatele hoiustele. See on esimene päästekava, kus erahoiustajad peavad aitama arvet tasuda.

Schulzi sõnul tuleb päästepakett ühiskondlikult vastuvõetavaks muuta ja tõi näiteks 25 000 euro suuruse maksuvaba miinimumi.

Saksa kantsler Angela Merkeli konservatiivid tervitasid päästepaketi vastuvõtmist, kuid tema koalitsioonipartneri juht Rainer Brüderle ei ole veel öelnud, kas tema Vabad Demokraadid toetavad paketi heakskiitmist Saksa parlamendis. Sarnaselt kõigi teiste abipakettidega peab ka selle heaks kiitma Saksa parlamendi alamkoda Bundestag.

«On väga suur risk, et päästepakett tähendab Küprose kui tugeva ja usaldusväärse rahanduskeskuse lõppu,» ütles Küprose Kvalifitseeritud Raamatupidajate Instituudi asepresident Marios Skandalis.

Tema sõnul on mõlemad meetmed suunatud Küprose majanduse olulise sektori vastu ja see mõjutab sisemajanduslikku kogutoodangut. «Kogu pangandussektor tugineb usaldusel. Kui usaldus kaob, variseb kogu süsteem kokku,» lisas ta.

Kui eile hommikul enne pikki pühasid avaldus tehti, tekkis Küprosel mõneks ajaks tunglemine - inimesed võtsid sularahaautomaatidest raha välja, et kahandada oma maksustavate hoiuste suurust.

Saksa politoloogi Hubert Faustmanni sõnul on tavahoiustajate pangaarvete kallale minemise näol tegemist eksperimendiga.

Tema hinnangul ei tea majandusanalüütikud, kuidas investorid reageerivad, ning tagajärjed on ennustamatud. Keegi ei tea, mis juhtub teisipäeval, kui pangad pärast pikka nädalavahetust taas avatakse.

«Inimesed, kes lõikavad kasu Küprosest kui maksuparadiisist, ja võimalikud rahapesijad maksavad oma osa, ning see rahuldaks Saksa avalikku arvamust - kuid need meetmed tabavad ka kõiki teisi ning võivad saarele otsa peale teha,» lausus Faustmann.

Majandusteadlane George Theocharides tõdes Küprose eratelekanalile Sigma TV, et hoiuste maksustamine võib valitsusele sisse tuua kuni 20 miljardit eurot. «Tundub, et see puudutab kõiki hoiuseid ja kärbitakse kõiki hoiuseid kõigis pankades. Sellel ei ole halvad tagajärjed mitte ainult Küprosele, vaid ka teistele eurotsooni riikidele ja finantssektoritele,» sõnas ta.

«Nad lõid pretsedendi, millel võib olla doominoefekt: mis juhtub siis, kui kõigi päästepaketi saanud ELi riikide investorid otsustavad raha välja võtta?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles