Tamili Tiigrid süüdistavad Sri Lanka armeed veresaunas

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sri Lanka põhjaosas lahingute eest põgenenud tamilite pagulaslaager.
Sri Lanka põhjaosas lahingute eest põgenenud tamilite pagulaslaager. Foto: Reuters / Scanpix

Sri Lanka põhjanurgas väikesele maalapile surutud tamili relvarühmitus LTTE teatas täna, et armee rünnakutes hukkus ööpäevaga kaks tuhat inimest, kuid sõjaväe esindaja nimetas seda tavaliseks propagandaks, mis ei vasta tõele.


Tamili mässuliste meelses portaalis Tamilnet.com avaldatud teates süüdistatakse valitsusvägesid metsiku pealetungi alustamises tihedalt asustatud alal, kus olevat valimatute õhulöökide ja suurtükitule tagajärjel massiliselt ohvreid, nende seas palju naisi ja lapsi.

Täpset hukkunute ja haavatute arvu ei osata teates öelda, kuid kinnitatakse, et haiglasse toodi 257 surnukeha, sealhulgas 67 lapse laipa, samuti sadu vigastatuid. LTTE nõudis seetõttu rahvusvahelise kogukonna kiiret sekkumist.

BBC korrespondendi sõnul kinnitavad kohalikud tervishoiuametnikud suure hulga inimeste surma ning haiglate uppumist laipadesse. Ohvrite seas olevat ka üks valitsuse meedik. Konfliktipiirkonnas töötava arsti sõnul on  hukkunud vähemalt 378 inimest ning vigastada saanud 1122 inimest.

Sri Lanka sõjaväe pressiesindaja eitas aga AFP teatel väiteid, nagu oleks julgeolekujõud rünnanud tsiviilelanikkonda. Kaitseministeeriumi pressiesindaja ütles Briti ringhäälingule samuti, et see on propaganda ja mingit tsiviiltsooni pommitamist raskerelvadest pole toimunud.

«See on fakt,» rõhutas ametnik, kelle sõnul hoiavad hoopis sissid inimesi piirkonnas pantvangis ning tapavad põgeneda üritajaid.

ÜRO hinnangul on lahingutsoonis lõksus umbes 50 000 tsiviilelanikku.

BBC News märgib, et pika kodusõja mõlemad vaenupooled loobivad vastastikku regulaarselt süüdistusi julmuste toimepanemisest, kuid neid väiteid on võimatu kinnitada. Sõjatsooni välisriikide reportereid ei lubata.

Tamili Eelami Vabastustiigrid (LTTE) on võidelnud iseseisva tamilite riigi rajamise nimel Sri Lankal juba üle veerand sajandi ning selles sõjas arvatakse olevat aastate jooksul hukkunud üle 70 000 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles