ÜRO Julgeolekunõukogu asub Lähis-Ida rahuprotsessi arutama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO julgeolekunõukogu koosolek.
ÜRO julgeolekunõukogu koosolek. Foto: SCANPIX

Venemaa juhib esmaspäeval ÜRO Julgeolekunõukogus ministrite tasandil toimuvaid kõnelusi Lähis-Ida rahuprotsessi jätkamiseks, mille eesmärk on luua Iisraeli kõrvale iseseisev Palestiina riik.


15-liikmelise ÜRO Julgeolekunõukogu eesistuja ametit sel kuul täitev Vene suursaadik Vitali Tšurkin korraldas kohtumise, et rõhutada tungivat vajadust koostada põhjalik Lähis-Ida rahuplaan.

Esmaspäevastel kõnelustel osalevad Venemaa, Suurbritannia, Prantsusmaa, Türgi, Austria ja Costa Rica välisministrid ning USA suursaadik ÜRO juures Susan Rice ja ÜRO peasekretär Ban Ki-moon.

Diplomaatide sõnul Iisraeli ja Palestiina esindajad kohtumisel ei osale.

«On vaja jõulist diplomaatilist tegevust, et saavutada rahvusvahelise üldsuse seatud eesmärk - kestev rahu, mille aluseks oleks vastastikune tunnustamine, vägivallast, seadusevastaselt vahistamisest ja terrorismist lahtiütlemine ja kahe riigi lahendus, lähtudes eelnevatest lepetest ja kohustustest,» öeldakse avalduse kavandis, millele Venemaa taotleb ühehäälset heakskiitu.

Tekst, mille koopia AFP valdusesse jõudis, pooldab ka niinimetatud Lähis-Ida kvarteti jõupingutusi «julgustamaks osapooli nende püüetes saavutada Lähis-Idas ulatuslik, õiglane ja kestev rahu».

Nelik, kuhu kuuluvad USA, Euroopa Liit, ÜRO ja Venemaa, on koostanud «teekaardi», mis näeb ette Iisraeli ja iseseisva Palestiina kooseksisteerimist. Samuti nõutakse, et Iisrael ei rajaks enam Palestiina aladele juudiasundusi ja palestiinlased lõpetaksid rünnakud Iisraeli vastu.

USA president Barack Obama on lubanud rahuprotsessi aktiivselt edendada ja on avaldanud kindlat toetust kahe riigi lahendusele. Iisraeli uus peaminister Benjamin Netanyahu ei ole aga Palestiina iseseisvust pooldanud ning on lubanud ennekõike Palestiina majandusele keskenduda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles