ERR: osa jesuiite peab Franciscust oma ordust võõrdunuks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus septembris 2011 veel Buenos Airese peapiiskopina.
Paavst Franciscus septembris 2011 veel Buenos Airese peapiiskopina. Foto: SCANPIX

Argentina kardinal Jorge Mario Bergoglio on homsest katoliku kiriku paavst Franciscus, samas on uus paavst tekitanud vastuolulisi tundeid - on nii neid, kelle arvates tal on kõik vajalikud omadused paavstiks olemiseks, kuid ka neid, kes näevad teda hirmuvalitsejana.

Nimelt on paavstiks saanud kardinal Jorge Mario Bergoglio alandlikkuse, kasinuse ja rahvaläheduse imetlejate kõrval teine, sugugi mitte väike seltskond, kes näeb temas autoritaarset hirmuvalitsejat, kes on toetanud endast suuremaid hirmuvalitsejaid, andnud oma panuse diktatuuri püsimisse, türannivõimu, vahendas ERR Uudised ETV saadet «Välisilm».

Oma orduvennaga pole rahul jesuiidid mitmel pool maailmas, kes peavad teda liiga rangeks ja norivaks, samuti heidavad talle ette, et Roomas kardinalina veedetud aja jooksul pole Bergoglio kordagi külastanud sealseid jesuiite, tajutakse, et paavstiks saanud kardinal võõrdus oma ordust ammuilma enne kirikupeaks tõusmist.

Samas teavad paljud Argentina liberaalsed vaimulikud rääkida, et Bergoglio suudab suurepäraselt lahus hoida inimese tema vaateist - omadus, mida inimeste hulgas kahetsusväärselt harva ette tuleb, tulevane paavst olevat suhtunud väga inimlikult ja südamlikult ka kõigisse neisse oma tuttavaisse, kellega tema vaated järsult lahknesid või suisa vastandlikud olid, paljusid neist pidanud ta - ja peab veelgi - suisa oma sõbraks.

Kõige eelneva põhjal võib otsustada, et ehkki paavst Franciscus on vastuoluline isik, ei ole ta kiriku buldog või tankpaavst, nagu tema eelkäijat Benedictus XVI hüüti, olles küll konservatiiv, on ta siiski avatud teoloogilisile dispuudile ning seda mitte ainult rohkem oma eelkäijast, vaid isegi tema eelkäijast Johannes Paulus II, õigupoolest peetakse teda kirikupeaks, kes tõsise akadeemilise teoloogilise väitluse pärast pikka pausi Vatikani tagasi toob.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles