Paavst: peame nägema lootuse valgust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus tervitas oma lahtisest autost Püha Peetruse väljakule kogunenud inimesi.
Paavst Franciscus tervitas oma lahtisest autost Püha Peetruse väljakule kogunenud inimesi. Foto: SCANPIX

Esimene ladina-ameeriklasest paavst Franciscus pühitseti täna Vatikanis ametisse.

76-aastane Franciscus võttis ametisse pühitsemise missal vastu paavstivõimu tähistava kaluri sõrmuse ja paavsti kui karjuse rolli sümboliseeriva lambavillase palliumi.

Vatikani kardinalide kolleegiumi juht Angelo Sodano andis üle sõrmuse, mida paavstid kannavad esimese kirikupea kalur Peetruse auks.

Vastne argentiinlasest paavst ütles Assisi Franciscusest mõjutatud pöördumises, et maailma majandus- ja poliitikajuhid ei tohiks lasta «hävingu ja surma ennetel maailma arengut saata». Paavst peab «hellalt embama kogu inimkonda, eeskätt kõige vaesemaid, nõrgemaid ja tähtsusetumaid», lisas ta.

Vatikani andmetel oli tseremooniat vaatama tulnud 150 000 – 200 000 inimest.

«Ümbritsetuna nii suurest pimedusest, peame me nägema lootuse valgust,» sõnas kirikupea lahtises autos Vatikani Püha Peetruse väljakule kogunenud sadu tuhandeid inimesi tervitades, peatudes aeg-ajalt, et suudelda lapsi ja õnnistada puuetega inimesi.

Vatikani andmetel oli tseremooniat vaatama tulnud 150 000 – 200 000 inimest.

Franciscus võtab katoliku kiriku juhtimise üle Benedictus XVI-lt, kellest sai veebruaris kuue sajandi jooksul esimene paavst, kes ameti maha pani. 85-aastane sakslane põhjendas lahkumist pärast kaheksat ametiaastat kõrge ea ja tervisliku seisundiga, mis ei võimaldanud tal kirikupea kohuseid täita.

Itaalia immigrandist raudteetöölise pojana on Franciscus oma relivituks tegevalt lihtsa ja mitteametliku käitumisega võitnud juba roomlaste südamed.

Buenos Airese kardinalina kritiseeris ta ägedalt Rahvusvahelist Valuutafondi (IMF) ja reguleerimata turumajandust. See seisukoht võib teha uuest paavstist mõjuka hääle kasinusmeetmete all vaevlevas Euroopas.

Konklaav valis Buenos Airese kardinali Jorge Mario Bergoglio 1,2 miljardi katoliiklase uueks juhiks eelmisel kolmapäeval. Uus kirikupea on paistnud silma oma eelkäijast Benedictus XVIst vähem formaalse käitumisega.

Franciscuse sõnul valis ta endale paavstinime Assisi Franciscuse järgi, rõhutamaks hingelisi sidemeid selle maaga. Ta on kutsunud üles «vaesele kirikule vaeste jaoks», kannustades kardinale maiste hüvede tagaajamisest loobuma.

Uus kirikupea on tuntud oma tagasihoidlikkuse ja vähenõudliku elustiili poolest. Aastal 2001 kardinaliks saades soovitas ta argentiinlastel jätta Rooma sõitmata ja lennupileti raha selle asemel vaestele annetada. Ühtlasi keeldus ta kiriku pakutud uhkest korterist, kokast ja autojuhist ning kasutas selle asemel ühistransporti ja valmistas ise endale süüa.

Franciscus on konservatiivsete vaadetega, kuid ei esinda samas kiriku kõige karmimat joont. Sellest hoolimata oli ta Argentinas kiivalt vastu samasooliste abieludele. Samuti on tekitanud küsimusi tema suhtumine aastail 1976-1983 kodumaal võimul olnud sõjaväehuntasse.

Vatikani saabusid uue paavsti ametisse pühitsemise missale riigijuhid üle kogu maailma, kokku 132 delegatsiooni.

Teiste seas osalesid tseremoonial Saksa kantsler Angela Merkel, Hispaania peaminister Mariano Rajoy, Prantsuse peaminister Jean-Marc Ayrault, Euroopa Liidu president Herman Van Rompuy ja Euroopa Komisjoni juht José Manuel Barroso, aga ka Eesti peaminister Andrus Ansip.

USAd esindas tseremoonial katoliiklasest asepresident Joe Biden, Lätit-Leedut presidendid Andris Bērziņš ja Dalia Grybauskaitė.

Kohale tuli ka Taiwani president Ma Ying-jeou, mis ärritab Hiinat, kes missale oma esindajat ei saatnud. Vatikan on üks 23 riigist, mis tunnustab Taiwani iseseisvust Hiinast, ning saareriigi ainus diplomaatiline liitlane Euroopas.

Paavsti kaasmaalane, Argentina president Cristina Kirchner ütles eile, et palus kohtumisel Franciscusega kirikupead sekkuda Argentina ja Suurbritannia tülisse Falklandi saarte pärast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles