Soome ei pea reaalseks osalemist Islandi õhuruumi valvamises

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Super Hornet
Super Hornet Foto: AFP / Scanpix

Soome kaitseminister Jyri Häkämies ei pea praegu reaalseks Soome osalemist Islandi õhuruumi valvamises muu hulgas raha pärast.


Sellise sõnumi kavatseb Soome edastada homme ja ülehomme toimuval Põhjamaade kaitseministrite kohtumisel, kus ajalehe Turun Sanomat andmetel arutatakse kaitsekoostöö tihendamist.

«Kuigi kuulume erinevatesse ühendustesse ehk siis Norra pole Euroopa Liidus, Soome ja Rootsi ei kuulu aga NATOsse, on meie taust ühine. Koostööl on poliitiline ja kodanike toetus,» rääkis ta.

Aasta alguses Norra endise välisministri Thorvald Stoltenbergi eestvedamisel koostatud raportis pakuti Põhjamaadele välja idee hakata ühiselt valvama Islandi õhuruumi.

Teema kerkis üles seoses Ühendriikide Keflaviki tugibaasi sulgemisega.

Häkämies rääkis ajalehele, et tegemist on eelkõige NATO riigi õhuruumi valvamisega ja nii on see poliitiline küsimus.

«See pole tasuta ettevõtmine. Oleme saanud õhujõudude majandusliku olukorra tasakaalu ja primaarseks ülesandeks ei ole lennukite saatmine ükskõik kuhu,» selgitas ta.

Minister Häkämies rääkis, et kaitseministeeriumi esmaseks ülesandeks on Soome õhuruumi valvamine ja seega peab ta Islandi õhuruumi valvamist ebareaalseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles