Suri planeet Pluutole nime andnud naine

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venetia Phair 11-aastaselt.
Venetia Phair 11-aastaselt. Foto: Wikipedia

11-aastase tüdrukuna planeet Pluutole nime andnud inglanna Venetia Phair suri 30. aprillil 90 aasta vanusena oma Londoni kodus, vahendas tema lähedaste teadet ajaleht

The Los Angeles Times

.

Phair pakkus idee, et äsja avastatud planeet võiks saada nimeks Pluuto, välja 1930. aastal kodus hommisöögilauas. «Mu vanaisa avas ajalehe The Times nagu tavaliselt ja luges sealt, et on avastatud uus planeet,» meenutas Phair selle aasta alguses valminud lühifilmis «Pluuto nimetamine». «Ja ta arutles selle üle, mis nime peaks sellele andma. Me kõik arutlesime.»

«Ja siis mina pakkusin, et miks mitte kutsuda seda Pluutoks,» rääkis Phair. Tema pensionil raamatukoguhoidjast vanaisa edastas soovituse oma Oxfordi astronoomiaprofessorist sõbrale Herbert Hall Turnerile, kes osales samal päeval koosolekul, kus arutati uue planeedi nime.

1930. aasta 1. mail tehti ametlikult teatavaks, et uue taevakeha nimi ongi Pluuto. Phair sai tol päeval vanaisalt autasuks viis Inglise naela, mis tänapäevases vääringus võrdub umbes 230 Inglise naela ehk ligikaudu 4046 Eesti krooniga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles