Erdogani Hollandi-visiiti varjutab türgi poisi lapsendanud lesbipaar

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan teeb täna ühepäevase visiidi Hollandisse, mille eesmärgiks on kahe riigi vahelise koostöö tugevdamine. Küll ähvardab põhitähelepanu enda alla võtta hoopis vaidlus, kuhu on segatud Türgi poisi adopteerinud Hollandi lesbipaar.

Erdoğan kohtub oma Hollandi ametivenna Mark Ruttega, et arutada majandusliku ja poliitilise koostöö üle. Hollandi kõrge valitsusametnik kinnitas aga, et ka vaidlus üheksa-aastase Yunuse hooldusõiguse üle on päevakavas sees, teatas uudisteagentuur AFP.

Nimelt soovib poisi bioloogiline ema oma last tagasi saada, kelle Hollandi lesbipaar juba imikueas lapsendas.

Hollandi parlamendile üleeile saadetud kirjas sõnas riigi välisminister Frans Timmermans, et Hollandis elavad Türgi päritolu lapsed kuuluvad Hollandi õigussüsteemi alla. «Türgi valitsusel pole nende laste suhtes mingit sõnaõigust,»  seisis kirjas veel.

Hollandi ajalehed teatasid möödunud nädalal, et lesbipaar on praeguseks peitu läinud, kuna Ankara üritab Yunust kodumaale tagasi lasta saata.

Türgi on alustanud kampaaniat, mille käigus proovitakse Euroopas elavaid ja välismaalaste poolt lapsendatud Türgi immigrandiperede järeltulijaid tagasi kodumaale tuua, et nende kultuurilist identiteeti säilitada.

 Türgi valitsus kardab, et kristlaste juures elavad noored türklased unustavad oma juured, lisaks ei kiida valitsus heaks laste paigutamist geipaaride juurde.

Hollandi kodanikust Yunuse lapsendasid Haagis elavad lesbid siis, kui poiss oli neljakuune. Tema bioloogiline ema sõnas Hollandi meediale, et soovib poega tagasi.

Nädala alguspoolel jahutas Erdoğan siiski teema ümber tekkinud kirgi, sõnades, et tema hinnangul saab see liigset tähelepanu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles