USA kaitseminister rahustas murelikku Poolat

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Chuck Hagel.
Chuck Hagel. Foto: SCANPIX

Ühendriikide uus kaitseminister Chuck Hagel lubas Euroopat kaitsta vaatamata USA võimude otsusele muuta senist raketkaitse strateegiat.

Washington teatas läinud nädalal kavast loobuda Euroopa raketikaitsesüsteemi viimasest etapist, mis nägi ette kaugmaa püüdurrakettide paigutamist Poolasse. Selle asemel suurendab USA Alaskal paiknevate püüdurrakettide arvu ja tugevdab Jaapani raketikaitsesüsteeme, et seista vastu võimalikule ohule Põhja-Koreas.

Otsus on pannud mitmed Euroopa riigid muret tundma, kuid Hageli kinnitusel pole USA-l kavas Euroopat hüljata. Uudisteagentuuri AFP teatel helistas Hagel Poola kaitseministrile Tomasz Siemoniakile, rõhutades, et Põhja-Koreast lähtuv oht nõuab senise strateegia muutmist, kinnitades siiski, et Ühendriigid on jätkuvalt pühendunud Euroopa kaitsmisele.

Hagel lisas, et kuigi Euroopa raketikaitsesüsteemi viimasest ehk neljandast etapist, mis nägi ette kaugmaa püüdurrakettide paigutamist Poola ja Rumeeniasse 2018. aastaks, loobuti, siis jäävad eelnevad kolm etappi kehtima.

Varem on USA ametnikud Varssavile ka kinnitanud, et Poolasse paigutatakse lühema tegevusraadiusega püüdurraketid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles