Paet: vaatlejad peavad pääsema kogu Gruusia alale

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Nõukogu välisministrite kohtumine Madriidis.
Euroopa Nõukogu välisministrite kohtumine Madriidis. Foto: AFP / Scanpix

Välisminister Urmas Paet ütles tänases sõnavõtus Euroopa Nõukogu välisministrite kohtumisel Madriidis, et Venemaa ja Gruusia vahelise sõja järel on vajalik tagada rahvusvaheliste abiorgansiatsioonide ja vaatlejate pääs kogu Gruusia territooriumile.

«Rahvusvaheliste vaatlejate juurdepääs kogu Gruusiale on eeldus sisepõgenike koju pääsemiseks ning peamiste inimõiguste tagamiseks okupeeritud Lõuna-Osseetias ja Abhaasias. Euroopa Nõukogu peab seda ühehäälselt nõudma,» vahendas välisministeeriumi pressiesindaja ministri sõnu.

Paeti sõnul alahindasid Euroopa Nõukogu liikmed aasta tagasi relvastatud konflikti puhkemise võimalust kahe liikmesriigi - Venemaa ja Gruusia vahel. «Konflikti järelmitega tegelemine ja ohvrite inimõiguste tagamine on Euroopa Nõukogu poliitilise usaldusväärsuse küsimus,» lisas ta.

Paet rõhutas sõnavõtus Eesti valmisolekut ja kutsus Euroopa Nõukogu liikmesriike üles edasi liikuma Euroopa Nõukogu Inimõiguste Kohtu reformiga. «Kohtu tõhusaks tegevuseks inimõiguste ja põhivabaduste tagamisel on eriti oluline kiire kaebuste filtreerimise süsteemi parandamine,» märkis Paet.

Välisminister Paet tõi kõnes välja ka uue Euroopa Nõukogu koostööeesmärgi küberkuritegevusega võitlemise osas. «Euroopa Nõukogu, mis on laiapõhjaline organisatsioon, kus kohtub valdav osa Euroopa riike, tähistab tänavu 60. aastat tegevust inimese põhiõiguste ja -vabaduste, õigusriikluse, majandusvabaduse ja demokraatia tagamisel,» rääkis Paet.

«Uus väljakutse nende eesmärkide täitmisel on koostöö küberkuritegevusega võitlemise osas, sealgulgas küberkuritegevuse konventsiooni osalisriikide ringi laiendamine,» rääkis Eesti välisminister.

Täna Madriidis kogunenud Euroopa Nõukogu liikmesriikide välisministrid peatusid lisaks eelmainitud teemadele Euroopa Nõukogu koostööl teiste rahvusvaheliste organisatsioonidega (EL, OSCE) ning eelseisval Euroopa Nõukogu uue peasekretäri valimisel, milleks koguneb juunikuus Strasbourgi Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee.

Euroopa Nõukogu eesistuja Hispaania andis eesistumise üle järgmisele eesistujale Sloveeniale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles