Saakašvili allkirjastas tema võimu kärpiva seaduse

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili.
Gruusia president Mihheil Saakašvili. Foto: SCANPIX

Gruusia president Mihheil Saakašvili allkirjastas täna põhiseaduse muutmise seaduse, mis kitsendab riigipea volitusi.

Uudisteportaali Civil.ge teatel avaldati seadus täna ka kohalikus Riigi Teatajas Sakanonmdeblo Matsne, mis tähendab, et seadus on jõustunud.

Riigi parlament võttis seaduse vastu üleeile. Seaduseparanduse järgi on riigipeal õigus valitsust laiali saata, kuid ta ei saa ilma parlamendi nõusolekuta nimetada ametisse uut peaministrit või kabinetti. Kuni uue valitsuse ametisse kinnitamiseni täidab senine valitsus oma kohustusi.

Samas on presidendil õigus parlament laiali saata, kui too jätab presidendi esitatud valitsuse koosseisu kolmel korral järjest kinnitamata. Seejuures ei saa president parlamenti laiali saata oma ametiaja viimase kuue kuu kestel, nii ei ole seda Gruusias võimalik enam teha alates 1. maist kuni uue presidendi inauguratsioonini, sest oktoobris toimuvad riigis presidendivalimised.

Analüütikute hinnangul sillutavad muudatused teed suhete paranemisele rivaalitsevate liidrite vahel, kes peavad jagama võimu oktoobrini, kui lõpeb Saakašvili teine ja viimane ametiaeg. Täpse valimiskuupäeva määrab Saakašvili.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles