USA kohus saatis Rootsist Somaalisse läinud võitleja trellide taha

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okastraat
Okastraat Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide kohus saatis üheksaks aastaks vangi Rootsist Somaaliasse läinud Mohamed Ibrahim Ahmedi, kes võitles islamiäärmusliku al-Shabaabi ridades.

Manhattani kohtu prokurör nõudis talle eile kümne aasta pikkust vanglakaristust, vahendas Reuters.

38-aastane mees on pärit Eritreast, kuid elas alaliselt Rootsis. Ta võeti 2009. aastal kinni Nigeeriast ja anti välja Manhattani föderaalkohtu ametnikele märtsis 2010.

Mees tunnistas üles, et toetas terroristliku al-Shabaabi ja võttis osa organisatsiooni korraldatud väljaõppest.

Tema advokaadid olid teinud ettepaneku viie aasta pikkuse vangistuse ja USAst väljasaatmise kohta. Kaitsjate väitel pole Ahmed Ühendriikidega seotud, ka ei suhtu ta suurriiki vaenulikult.
Ameerika Ühendriikide välisministeerium nimetab al-Shabaabi Al-Qaedaga seotud terroriorganisatsiooniks.

Taani kohus mõistis sel esmaspäeval kaks venda süüdi al-Shababi toetamises ja saatis nad kaheks ning pooleks aastaks trellide taha. Somaaliast pärit vennad (19- ja 24-aastane) olid võtnud osa Somaalias aset leidnud väljaõppest.

See karistus määrati esmakordselt uue seaduse järgi, mis keelab ära terroriorganisatsioonide treeningutel ja väljaõppel osalemise. Vennad lubasid otsuse edasi kaevata.

Ameerika Ühendriikides on pooleli ka üks teine al-Shabaabiga seotud kohtuasi, kus kahtlustatav võib olla sadade mässuliste juhiks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles