Paavst kutsus rajama Palestiina riiki

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läänekalda okupeeritud aladele täna sõitnud katoliku kiriku pea paavst Benedictus XVI pakkus palestiinlastele Vatikani tuge oma riigi loomisel Iisraeli kõrvale ning palus Petlemmas peetud missal Gaza sektorile peale surutud juudiriigi embargo lõppu.


Pühal Maal kolmandat päeva viibiv kirikujuht läks Jeesuse sünnipaigaks peetavasse Petlemma minnes läbi turvamüürist, millega Iisrael on selle lähedalasuvast Jeruusalemmast eraldanud, vahendas Reuters.

Teisel pool teda oodanud palestiinlaste president Mahmoud Abbas mõistis müüri kui «apartheidiseina» hukka, sest sellega soovivat juudiriik tõrjuda välja Palestiina kristlasi ja moslemeid. Kirikuisa aga tunnistas ka Iisraeli muret julgeoleku pärast ning manitses inimesi terrorismist hoiduma.

Benedictus kinnitas kohtumisel taas Vatikani toetust nn kahe riigi lahendusele Lähis-Ida kriisi lõpetamiseks, mille taga on nii Abbas kui ka lääneriigid, ent milles kahtleb Iisraeli uus peaminister Benjamin Netanyahu.

Hiljem peetud missal edastas paavst veel ühe mureliku sõnumi, kui ta teatas, et tema süda on koos palveränduritega, kes tulid sõjas räsitud Gaza tsoonist.

«Palun olge kindlad minu solidaarsuses teiega tohutus taasülesehitustöös, mis seisab nüüd ees, ning mu palvetes, et embargo tühistatakse peagi,» ütles ta.

Eelnevalt oli ta president Abbasile kinnitanud, et Püha Tool toetab tema rahva «õigust suveräänsele Palestiina kodumaale oma esiisade maal, kindlat ja rahus oma naabritega, mis asub rahvusvaheliselt tunnustatud piirides».

Benedictus kordas ka oma eelkäija, paavst Johannes Paulus II sõnumit üheksa aasta eest tehtud samasuguse rännaku ajal, kui ta ütles, et «rahu ei saa olla ilma õigluseta ning õiglus ilma andestuseta».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles