Teadlased uurivad Taiwani lähedal põleva jää varusid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlev jää ehk metaanhüdraat
Põlev jää ehk metaanhüdraat Foto: SCANPIX

Taiwani ja Saksa teadlased alustasid täna Taiwani edelaranniku lähedal võimalikuks uueks energiaallikaks peetava metaanhüdraadi ehk põleva jää varude uurimist.

Metaanhüdraat kujutab endast jääsarnast ainet, mille kristallvõre hoiab kinni metaani. Põlevat jääd leidub mandrilavas ja igikeltsas.

Jaapan teatas märtsi alguses edust põleva jää kättesaamisel 300 meetri sügavusel mere põhjast. Jaapani territoriaalvetes paiknevad metaanhüdraadi varud võivad katta energianäljas riigi gaasivajaduse sajaks aastaks.

Taiwani lähedal teostab uuringuid Saksa uurimislaev Sonne. Retk kestab 50 päeva ja läheb maksma 3,98 miljonit dollarit, millest kolm neljandikku tasub Saksamaa ja veerand Taiwan.

«Ehk suudame esimest korda ainet füüsiliselt uurida,» rääkis Wayne Wang Taiwani riiklikust teadusnõukogust. Varasemad uuringud on näidanud, et piirkonna metaanhüdraadi varudest piisab saarele kuni 50 aastaks.

Viiendik Taiwani energiavajadusest on kaetud tuumajaamadega, olulist rolli mängivad naftatarned Lähis-Idast ja Aafrikast.

Metaanhüdraadist ei ole kasutatavat gaasi lihtne toota. Gaasi vabastamiseks on vaja tekitada suur surve. Lisaks on metaanigaas väga tugeva toimega kasvuhoonegaas.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles