Läti kaalub kunagiste luuretöötajate lubamist riigiametisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läti lipp
Läti lipp Foto: SCANPIX

Läti justiitsministeerium on koostanud eelnõu, tühistamaks praeguse keelu, mis ei luba kunagi Nõukogude Liidu või muu riigi luure heaks töötanud inimestel asuda tööle Läti riigiasutustes.


Eelnõu esitatakse neljapäevasel kantslerite kohtumisel ja seejärel hakkab ettepanekuid kaaluma valitsus.

Parandusettepanek puudutab maksuameti-, riigikontrolli-, riigiteenistuse ning diplomaatilise ja konsulaarteenistuse seadusi.

Olemasolevate seaduste järgi ei tohi ülaltoodud asutustes töötada isik, kes on töötanud Nõukogude Liidu või mõne muu riigi julgeoleku-, luure- või vastuluureteenistuses.

Ministeeriumi sõnul kehtestati see keeld kunagi seetõttu, et Läti demokraatia oli veel habras ning eksisteeris oht, et luuretöötajad võivad valitsuse ametlikku poliitikat saboteerida.

«Praeguseks kaitsevad demokraatia põhimõtteid mitmed mehhanismid, mis kontrollivad riigiametnike tegevust - igal riigiametnikul on ülemus, kes kontrollib oma alluvate tegevuse legitiimsust, samuti on olemas spetsiaalsed järelvalveametid ja -kohtud,» selgitas ministeerium.

Diplomaatilise ja konsulaarteenistuse töötajatele kehtib aga riigisaladuse seadus ning neil peab töökohustuste täitmiseks olema eriluba juurdepääsuks salajasele teabele. Vaid eriloa saanud ametnikud võivad töötada salastatud informatsiooniga, mille hulgas on ka salastatud teave Euroopa Liidust ja NATO-st.

Selle seaduse piirangud kehtivad ka riigikontrolli töötajaile, kes peavad töötama salastatud informatsiooniga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles