Indias lõppenud valimismaratoni juhib kongressipartei

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India sikhi soost mehed Amritsaris hääletamas.
India sikhi soost mehed Amritsaris hääletamas. Foto: AFP / Scanpix

Kuu aega maailma suuruselt teise elanikkonnaga riigis väldanud üldvalimistel pakutakse esialgsete küsitlustulemuste järgi võitu valitsuskoalitsioonile, mida juhib India Rahvuskongress (INC), hindurahvuslaste opositsiooni ees.



Samas ei ennustata ka kongressiparteile enamust, mistõttu võib tuumaarsenaliga Aasia kolmandat majandust hakata kasvu aeglustumise ja naaberriigis Pakistanis leviva ebastabiilsuse ajal valitsema nõrk koalitsioon, vahendas Reuters.

India TV ja UTV Businessi tellitud C-Voteri küsitluse kohaselt on vasaktsentristlik INC allianss saamas 189-195 kohta parlamendis ning opositsiooniline Bharatiya Janata partei (BJP) omakorda 183-195 kohta parlamendis, kus kokku on toole 543 liikmele.

Headlines Today uudistekanal asetas ka kongressipartei ettepoole. Kolmapäeva jooksul avalikustatakse veel küsitlustulemusi, ametlikuks häältelugemiseks läheb aga alles laupäeval.

Lävepakuküsitluste tõelevastavuse kohta ei saa siiski midagi kindlat öelda, sest riigis on kokku 714 valimisõigusega kodanikku ehk kaks korda rohkem USAs elanikke, kes elavad väga erinevate oludega piirkondades.

2004. aasta üldvalimiste ajal läksid ennustused märgist kaugelt mööda.

Mõlemad suurparteid peavad ilmselt hakkama kiiresti liitlasi otsima uue koalitsiooni loomiseks ning patiseisus võivad oluliseks saada tagatubade kokkulepped, mis tooksid võimule kardetavasti lühiealise ja ebastabiilse valitsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles