Kaas: täiemõõdulist sõda Põhja-Korea üle ei elaks

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea ähvardab maailma tuumakatsetustega tuumakatsetuse.
Põhja-Korea ähvardab maailma tuumakatsetustega tuumakatsetuse. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea ei suudaks USA linnu rakettidega rünnata ning keemiarelva kasutamine eeldaks, et riigi juhtkond on täiesti ebapraktiline, kuna sellele järgneks täiemõõduline sõda, mis lõppeks režiimi kokkuvarisemisega, ütles rahvusvahelise kaitseuuringute keskuse analüütik Kaarel Kaas.

Kaas rääkis ETV saates «Välisilm», et Põhja-Korea sõjaline võimsus ei ole kindlasti ületamatu - neil on väga suured relvajõud, aga suurem osa neist on erakordselt iganenud ja tõenäoliselt ka üsna halvasti välja õpetatud.

«Viimasel ajal on tulnud uudiseid, et näiteks isegi Põhja-Korea eliitvägedel ei jätku enam süüa, nii et olukorras, kus riik on sõjaliselt nagu suur vari, on tegelikku sisu või üdi üsna vähe, kuigi konflikti korral suudaksid nad üsna palju pahandust teha, see on tõsi küll,» märkis ta.

«Põhja-Koreal pole päris kindlasti selliseid rakette, mis suudaksid Ameerika maismaani välja lennata, küll on neil arvukalt lühimaa- ja keskmaarakette, millega nad suudavad katta terve Korea poolsaare, natuke ka ümbritsevat merd, Jaapanit, võib-olla ka Ameerika baase kaugemal Vaikse ookeani piirkonnas, aga ka selliseid keskmaarakette, mille lennuulatus oleks 1000 kilomeetrist rohkem, on neil üsna napilt,» selgitas analüütik.

Ta lisas, et kohe kindlasti ei ole Põhja-Koreal sinna rakettide otsa hetkel panna ka tuumalõhkepead, rääkides võimalikust keemiarelva kasutamisest ütles Kaas, et see eeldaks, et Põhja-Korea juhtkond oma kaalutlustes läbinisti ebapraktiline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles