USA: Põhja-Korea ei ole vägesid koondanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea merejalaväelased K-55 iseliikuvate haubitsate juures õppustel, et olla Panmunjomi külas valmis Põhja-Korea võimalikuks rünnakuks.
Lõuna-Korea merejalaväelased K-55 iseliikuvate haubitsate juures õppustel, et olla Panmunjomi külas valmis Põhja-Korea võimalikuks rünnakuks. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea ähvardustele ei ole seni järgnenud vägede ulatuslikku mobiliseerimist ja koondamist, lausus Valge Maja pressiesindaja Jay Carney esmaspäeval.

«Vaatamata Pyongyangi järsule retoorikale, ei ole me näinud Põhja-Korea sõjaväeüksuste suuremahulist mobiliseerumist ega koondumist,» märkis Carney.

Ühendriikide relvajõud teatasid esmaspäeval F-22 Raptor tüüpi varghävitajate Lõuna-Koreasse paigutamisest osana käimasolevast sõjaväeõppusest Foal Eagle. «F-22-d on tipptasemel hävitajad ning nende kohalolek annab tunnistust meie pühendumusest liitlassuhtele Lõuna-Koreaga,» ütles kaitseministeeriumi kõneisik George Little Washingtonis ajakirjanikele.

Little esitas Põhja-Koreale selge valiku. «Nad võivad jätkata provokatsioonide korraldamist koos sõjaka ja vastutustundetu retoorikaga või valida rahu.»

Põhja-Korea parlament ehk rahva ülemnõukogu kogunes esmaspäeval iga-aastasele istungjärgule, mis järgneb võimupartei teadaandele, et riigi prioriteedid on tuumapommi ehitamine ja majanduse tugevdamine.

Parlamendi istungjärgu algusele eelnesid Pyongyangi peaaegu igapäevased ähvardused anda Lõuna-Koreale ja USA-le tuumalöök.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un ja teised parteijuhid võtsid pühapäeval vastu deklaratsiooni, milles tuumarelvi nimetati «riigi tuiksooneks, varaks, mida ei vahetataks ka miljardite dollarite eest».

Lisaks kinnitas Pyongyang esmaspäeval riigi uueks peaministriks Pak Pong-ju. Reformimeelne 74-aastane Pak tagandati valitsusjuhi kohalt 2007. aastal tõenäoliselt partei ja relvajõudude survel. Pak oli peaminister aastatel 2003-07, algatades kõhklevad turumajandusreformid, mille eesmärk oli suurendada riigifirmade autonoomsust ning vähendada järk-järgult toiduainete ja esmatarbekaupade normeerimist.

Lõuna-Korea president Park Geun-Hye lubas esmaspäeval kohtumisel kaitseministri ja kõrgete sõjaväelastega, et võtab Pyongyangi pea igapäevaseid sõjakaid avaldusi «väga tõsiselt». «Minu arvates peaksime meie raha provotseerimise korral andma tugeva ja kohese vastulöögi poliitiliselt kaalutlemata,» märkis konservatiivne Park.

Veebruaris Lõuna-Korea esimeseks naispresidendiks saanud Park lubas valimiskampaanias ajada Põhja-Koreaga ettevaatlikku lähenemispoliitikat, kuid ta on viimase kuu pingete valguses võtnud karmima tooni.

Olukord Korea poolsaarel teravnes veebruaris, kui Põhja-Korea korraldas järjekordse tuumakatsetuse ja ÜRO Julgeolekunõukogu seepeale Pyongyangile täiendavad sanktsioonid kehtestas.

Põhja-Korea teatas laupäeval sõjaseisukorra väljakuulutamist suhetes Lõuna-Koreaga ja ähvardas sulgeda ühise Kaesongi tööstuskompleksi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles