ÜRO peasekretär: Põhja-Korea kriis on läinud liiga kaugele

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon tänasel pressikonverentsil Andorras.
ÜRO peasekretär Ban Ki-moon tänasel pressikonverentsil Andorras. Foto: SCANPIX

ÜRO peasekretär Ban Ki-moon teatas täna, et pinged Korea poolsaarel on juba liiga suureks muutunud ning hoiatas, et Pyongyang ei tohiks tuumasõjaga ähvardada.

«Praegune kriis on läinud liiga kaugele,» ütles Ban pressikonverentsil Andorras AFP teatel. «Olukord peab maha rahunema, KDRV-l (Korea Demokraatlikul Rahvavabariigil) pole mingit vajadust olla kokkupõrkekursil rahvusvahelise kogukonnaga. Tuumaähvardused ei ole mäng.»

Ban ütles, et kardab kriisi edasist eskaleerumist.

«Olen veendunud, et keegi ei kavatse KDRVd rünnata erimeelsuste pärast tema tuumasüsteemi või välisvaluuta üle, kuid ma kardan, et teised reageerivad kindlakäeliselt igasugusele sõjaväelisele provokatsioonile,» ütles maailmaorganisatsiooni lõunakorealasest juht.

«Kutsun taas KDRV võime üles täielikult järgima julgeolekunõukogu resolutsioone ja hoiduma edasistest provokatiivsetest meetmetest. Dialoog ja läbirääkimised on ainus viis praeguse kriisi lahendamiseks,» nentis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles