Hitlerilt pea võtnud mees peab trahvi maksma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hitleri vahakuju Berliini Ma­dame Tussaud’ muuseumis.
Hitleri vahakuju Berliini Ma­dame Tussaud’ muuseumis. Foto: AP/Scanpix

Mullu Berliini muuseumis Natsi-Saksamaa diktaatorit Adolf Hitlerit kujutavalt vahakujult pea otsast tirinud mees peab oma teo eest tasuma 900 euro (14 000 krooni) suuruse trahvi, otsustas üleeile Berliini kohus.





Mõni tund pärast seda, kui Madame Tussaud’ vahakujude muuseum Saksa pealinnas eelmise aasta juulis avati, tormas 42-aastane töötu berliinlane Frank Lachner turvatöötajatest mööda, hüüdis: «Ei ühtki sõda enam!» ning tegi Hitleri kuju pea jagu lühemaks, vahendasid Reuters ja AFP.



Endine politseinik

End kohtus poliitilise isikuna kirjeldanud endine politseinik Lachner ütles, et pidas sügavalt vastumeelseks füüreri vahakuju eksponeerimist vaid 500 meetri kaugusel Berliini holokausti mälestusmärgist. Enda sõnul tahtis ta hävitada Hitlerit, keda kujutatakse muuseumis oma elu viimaste päevade aegse punkri koopias laua taga istumas.



Kohus teatas üleeile, et Lachner peab oma teo eest maksma järgmise kahe kuu jooksul iga päev 15 eurot trahvi ning et summat vähendati poole võrra mehe finantsraskuste tõttu. Lachnerit karistati nii kuju kahjustamise kui ühele muuseumivalvurile kergete kehavigastuste tekitamise eest.



Kahjustada saanud Hitleri kuju taastamine läks maksma üle 6000 euro (94 000 krooni) ning pandi uuesti näitusele üles septembris. Nüüd saab sellega tutvuda vaid klaasseina tagant.



Hitleri roll Saksa ajaloos


Vahakuju sai Saksa meedias karmi kriitika osaliseks aga juba enne vahakabineti avamist, sest selle eksponeerimist peeti maotuks. Muuseum vastas kriitikale, et tahab end poliitikast tegelikult eemale hoida, ning põhjendas otsust Hitler vahakujude kollektsiooni lisada tema märkimisväärse rolliga Saksa ajaloos.



«Me uurisime näitust ette valmistades tänavatel berliinlaste ja turistide arvamust ning tulemus oli üpris selge, et Hitler on üks kujudest, mida nad näha tahavad,» ütles muuseumi esindaja Natalie Ruoss BBC teatel.



Füüreri esialgse vahakuju valmistasid nelja kuu jooksul umbes 25 töötajat, kes kasutasid Hitleri ja tema punkri täpseks kujutamiseks enam kui 2000 foto ja arhiivimaterjali abi. Eeskujuks võeti Madame Tussaud’ Londoni muuseumis olev vaha-Hitler.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles