Slovakkia nõuab Ungarilt eaka sõjaroimades kahtlustatava väljaandmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Auschwitz-Birkenau koonduslaagrimuuseum
Auschwitz-Birkenau koonduslaagrimuuseum Foto: SCANPIX

Slovakkia kohus hakkab taotlema Ungarilt 98-aastase sõjaroimades kahtlustatava László Csatáry väljaandmist, et tuua ta Slovakkias inimsusevastaste kuritegude eest uuesti kohtu alla.

Tšehhoslovakkia kohus mõistis ungarlase 1948. aastal tagaselja surma umbes 16 300 juudi küüditamise eest Teise maailmasõja ajal Košice getost.

Eelmisel aastal esitas Košice kodanik, kelle isa saadeti 1945. aasta jaanuaris Saksamaale, Csatáry vastu süüdistuse inimsusevastases kuritegudes, mis ei aegu, ning nõudis, et tema üle mõistetaks kohut Slovakkias. Kuna surmanuhtlus on Slovakkias keelatud, vähendas Košice kohus Csatáry karistuse eluaegseks vangistuseks, et tema väljaandmist lihtsustada, ütles kohtu esindaja Marcela Galova.

Csatáry on Simon Wiesenthali keskuse tagaotsitavate natsiroimarite nimekirja tipus.

Wiesenthali keskuse andmetel aitas László Csizsik-Csatáry juhtida aastatel 1941-1944 Košice getot ning korraldas 16 000 juudi saatmise Ukrainasse ja Auschwitzi surmalaagrisse.

Csatáry vahistati eelmisel aastal Ungaris ja on praegu Budapestis koduarestis. Pärast sõda põgenes väidetav natsiroimar Kanadasse, kuid elas enne vahistamist 15 aastat Ungaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles