Nepali politsei püüab hulkuvaid lehmi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehm Kathmandu tänaval.
Lehm Kathmandu tänaval. Foto: SCANPIX

Nepali pealinna Kathmandu politsei alustas hulkuvate lehmade püüdmise kampaaniat, põhjendades seda sellega, et loomad põhjustavad linnas tihti liiklusõnnetusi ja -ummikuid.


«Hulkuvad lehmad ja härjad on olnud Kathmandu tänavail suur nuhtlus,» rääkis sealse liikluspolitsei pressiesindaja Pawan Giri AFP-le. «Nad mitte ainult ei põhjusta õnnetusi, vaid teevad ka tänavad räpaseks.»

«Me näeme liiklusummikuid tänu autojuhtidele, kes üritades lehmi vältida sõidavad tihti sisse teistele masinatele,» jätkas Pawan Giri, kelle sõnul hoitakse kätte saadud hulkuvaid loomi kinni seni, kuni nende omanik maksab umbes 60 USA dollariga võrduva summa trahvi.

Lehmad on tavapärane vaatepilt Kathmandus, tihti toituvad nad teeservadel vedelevatest prügihunnikutest.

Et lehmi peetakse hindu jõukusjumalanna Laxmi kehastuseks, koheldakse neid loomi enamuses hindudest elanikkonnaga Nepalis kui pühasid. Igasügiseste tihari pidustuste ajal pühendavad hindud terve päeva lehmade jumaldamisele, pakkudes neile toitu ja kingitusi.

Kathmandu liikluspolitsei sõnul on nad eile alanud operatsiooni käigus kinni pidanud juba 18 looma ja nad kavatsevad hulkuvate lehmade tänavatelt ära toomisega jätkata veel mitu nädalat.

Kuigi pärast hinduistlikust monarhiast loobumist 2008. aastal muutus Nepal sekulaarseks riigiks, leidub seal jätkuvalt intsidente – peamiselt maapiirkondades – kus võimud vahistavad inimesi lehma tapmise eest. See on Nepalis jätkuvalt ebaseaduslik tegevus, mille eest võib oodata kuni 12-aastane vangistus.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles