Tšehhid protestisid ELi lipu heiskamise vastu

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kümned meeleavaldajad avaldasid täna Tšehhi pealinnas Prahas meelt Euroopa Liidu lipu heiskamise vastu Praha lossi hoovi.

Lipp heisati Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso visiidi ajal. Tšehhi uus president Miloš Zeman püüab sel moel näidata, et tema suhtumine euroliitu on oma euroskeptikust eelkäijast Václav Klausist soosivam.

Viimane keeldus oma ametiajal Tšehhi presidendiresidentsiks oleva Praha lossi hoovi ELi lippu heiskama. Tihedamat koostööd ELiga toetav Zeman otsustas aga sümboolse aktina lipu heisata.  

«Ma olen alati olnud arvamusel, et EL vajab ühist välis- ja kaitsepoliitikat ning muidugi ka ühist fiskaalpoliitikat, sealhulgas ka maksusüsteemi järk-järgulist ühtlustamist,» märkis ČTK  vahendusel Zeman, kelle sõnul toetab ta ka Barroso välja käidud ideed Euroopa föderatsioonist.

Otsus põhjustas aga osade tšehhide meelepaha, kes selle vastu lossiõue väljakul meelt avaldasid. «Häbi,» skandeerisid kümned vilistavad meeleavaldajad, kui ELi lipp Tšehhi rahvuslipu järel Ludwig van Beethoveni «Ood rõõmule» saatel lipumasti tõmmati.  

Meeleavaldusest võtsid osa ka euroskeptilise Vabade Kodanike Erakonna toetajad. «See on ELi sümbol, mis sümboliseerib absurdseid tõkkeid ja eurotsooni kollapsit,» põhjendas viimaste liider Petr Mach, miks ELi tähelipp ei tohiks Praha lossi hoovis lehvida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles