Hollande kiidab Maroko samme demokraatia suunas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse president Francois Hollande ja tema elukaaslane Valerie Trierweiler täna Marokos Rabatis Mohammed V mausoleumi juures.
Prantsuse president Francois Hollande ja tema elukaaslane Valerie Trierweiler täna Marokos Rabatis Mohammed V mausoleumi juures. Foto: SCANPIX

Prantsuse president François Hollande kiitis neljapäeval «otsustavaid samme», mille Maroko on demokraatia suunas astunud, tunnistades samas «kärsitust» reformide aeglase kulu pärast.

«Teie riik astub iga päev otsustavaid samme demokraatia suunas,» ütles ta parlamendis peetud kõnes. Hollande’i kahepäevast visiiti on varjutanud Prantsuse valitsust raputav maksupettuse skandaal.

President tõi eriti välja Maroko uue põhiseaduse, mille kuningas Mohammed VI esitas 2011. aastal pärast araabia kevade ülestõusude puhkemist Põhja-Aafrikas. Hollande’i sõnul tagab põhiseadus «sallivuse» ja «tunnistab Maroko identiteedi mitmekesist iseloomu».

Teksti oluline osa on Maroko berberite kogukonna toetamine ja nende keele ametlik tunnustamine.

Kuid opositsiooniaktivistid on põhiseadust kritiseerinud ja öelnud, et see ei piira piisavalt kuninga varem peaaegu absoluutset võimu. Paljud on ka nurisenud aegluse üle, millega muudatusi ellu viiakse.

«Ma tean ka, et hoolimata nendest edusammudest on endiselt ootused... Kõikjal valitseb kärsitus... Kuid ma tean, et teil on soov lubatule silma vaadata ja see täide viia,» ütles Hollande.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles