Uus paavst asub rünnakule pedofiilidest preestrite vastu

Liisa Tagel
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavst Franciscus lehvitab rahvale Püha Peetruse väljakul.
Paavst Franciscus lehvitab rahvale Püha Peetruse väljakul. Foto: SCANPIX

Paavst Franciscus I kutsus otsustavatele tegudele preestrite suhtes, kes on seotud laste seksuaalse väärkohtlemisega, vahendab BBC.


Ta käskis Usudoktriini Kongregatsiooni juhil, põhilisel seksuaalse väärkohtlemise juhtumite jälgijal, piiskop Gerhard Mülleril kindlustada, et kurjategijad saaksid karistatud.

Franciscus valiti paavstiks eelmisel kuul pärast seda, kui paavst Benedictus XVI astus oma ametikohalt tagasi, olles esimene paavst 600 aasta jooksul, kes nii talitab.

Paavst Benedictus XVI lubas puhastada kiriku  pedofiiliajuhtumitest, ent kriitikud süüdistasid teda varajasema väärkohtlemise varjamises ja suutmatuses kaitsta lapsi pedofiilidest preestrite eest.

Uuelt paavstilt oodatakse otsustavaid samme taoliste juhtumite likvideerimiseks.

Paavst teatas täna, et pedofiiliakriisiga tuleb tegeleda ning kiriku usaldusväärsust tuleb hoida.

2011. aastal käskis Usudoktriini Kongregatsioon piiskopide nõukogudel üle kogu maailma panna kirja suunad, kuidas aidata ohvreid, kaitsta lapsi, valida ja jälgida paremini uusi preestreid, toimida kahtlusaluste preestritega ning teha koostööd kohalike võimudega.

Kaks kolmandikku 112 nõukogust on sellele vastanud. Suurem osa ülejäänud kolmandikust asuvad Vatikani teatel Aafrikas.

Preestrite Ohvrite võrgustik on kutsunud paavsti üles pöörama rohkem tähelepanu laste kaitsmisele.

«Ta peaks lõpetama vabanduste esitamise ja žestide tegemise, selle asemel peaks ametist tagandama preestrid, kes varjavaid selliseid kohutavaid kuritegusid,» ütles organisatsiooni tegevdirektor David Clohessy enne paavsti avaldust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles