Eesti ja Venemaa peaministrid kinnitasid positiivseid arenguid kahepoolsetes suhetes

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip (keskel) ja Venemaa peaminister Dmitri Medvedev (paremal) Läänemeremaade Nõukogu kohtumisel Peterburis.
Peaminister Andrus Ansip (keskel) ja Venemaa peaminister Dmitri Medvedev (paremal) Läänemeremaade Nõukogu kohtumisel Peterburis. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Peterburis Venemaa peaministri Dmitri Medvedeviga, kellega tulid arutluse alla Eesti ja Venemaa suhted, majandusküsimused, koostöövõimalused erinevates valdkondades ja  kahepoolsed lepingud.

Ansip ja Medvedev olid ühel meelel, et kahepoolsetes suhetes võib täheldada positiivseid arenguid, mille üheks kinnituseks on ka tänane kokkusaamine. Nad avaldasid heameelt tihenenud kontaktide üle nii ametkondlikul kui ka tavainimese tasandil.

«Eestile on oluline normaalne koostöö Eesti ja Venemaa vahel kõikidel tasanditel,» rõhutas Ansip. «Mul on väga hea meel, et oluliselt on kasvanud kaubavahetus, tihenenud on inimestevahelised kontaktid ning Eestit külastanud Vene turistide arv on igal aastal hüppeliselt kasvanud.»

Ansip märkis, et omavahelisele läbikäimisele aitaks kaasa viisavabadus Euroopa Liidu ja Venemaa vahel, kuid selle kehtestamiseks on esmalt vajalik täita asjakohased tehnilised tingimused, sh sujuv piiriületus. Ta lisas, et aina kasvav piiriületajate hulk püstitab kahele riigile ülesande arendada infrastruktuuri piiriületuskohtades ning korraldada paremini piiri- ja tollikontrolli.

«Meie jaoks on oluline, et isikute ja kaupade liikumine ühes ja teises suunas toimuks tõrgeteta,» ütles Ansip.

Peaministrid tõdesid, et ka piirilepingu olemasolu looks hea eelduse piiriülese koostöö tõhustamiseks ning piiritaristu arendamiseks. Nenditi, et konsultatsioonide käigus ollakse kokkuleppele väga lähedale jõutud.

Valitsusjuhid tervitasid ka edusamme teiste kahepoolsete lepingute ettevalmistamisel. Kõne alla tulid hädaolukordade leping, diplomaatilise kinnisvara leping, kõrghariduse leping ja topeltmaksustamise vältimise leping.

Kohtumisel arutati ka valdkondi, kus Eesti ja Venemaa võiksid koostööd süvendada. Ansip tutvustas muuhulgas infotehnoloogilisi lahendusi, mida Eestis on juurutatud ning avaldas valmisolekut Eesti kogemusi Venemaaga jagada. Valitsusjuhid leidsid, et koostöö selles valdkonnas võiks mõlemale poolele kasu tuua.

Kohtumisel rääkis Dmitiri Medvedev veel Venemaa otsusest kandideerida Jekaterinburgiga EXPO 2020 korraldajaks. Ansip nentis, et Venemaa on kindlasti tugev kandidaat.

Ansipi ja Medvedevi kahepoolne kohtumine leidis aset pärast Läänemeremaade Nõukogu tippkohtumist. Ansip tänas Venemaad keskkonnaalast koostööd käsitleva kohtumise eest. Tema sõnul on Läänemere kaitse ja keskkonnateemad olulised kõikidele piirkonna riikidele ning nendega seotud probleemide lahendamine on ühine kohustus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles