Nihe Hiina suhtumises Põhja-Koreasse pani USA tegutsema

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina president Xi Jingping.
Hiina president Xi Jingping. Foto: SCANPIX

Aimatav nihe Hiina suhtumises Põhja-Koreasse on pannud Ameerika Ühendriigid tegutsema, kirjutab eilne New York Times viitega valitsusallikatele.

USA avaldab Hiina värskele presidendile Xi Jinpingile survet, et see ohjeldaks Põhja-Koread või nõustuks ameeriklaste sõjalise kohaloleku tugevdamisega lähipiirkonnas.

Ühendriikidel on viimasel ajal olnud Hiinaga tihedaid kontakte. Ameeriklased on edastanud raketitõrjega seotud teavet ja arutanud ka muid samme, mille abil vähendada Põhja-Korea noore liidri Kim Jong-uni sõjakust.

President Barack Obama helistas näiteks alles hiljuti oma Hiina kolleegile.

Ajalehe andmetel plaanib USA saata Hiinasse suure grupi kogenud eksperte. Neist esimene on välisminister John Kerry, kes sõidab Pekingisse järgmise nädala laupäeval.

Põhja-Korea senine ainus tugev liitlane Hiina on püsinud suhteliselt vagusi, kuigi värske kriisi tõttu on USA saatnud Korea poolsaarele oma militaarvarustust. Ameeriklased on tõlgendanud seda viitena tõsiasjale, et ka Pekingil hakkab diktatuuri pidevatest ähvardustest saama mõõt täis.

Valge Maja on kiitnud Hiinat toetuse eest uutele ÜRO Julgeolekunõukogu sanktsioonidele, mis määrati Põhja-Koreale hiljutise tuumakatsetuse tõttu. Osa küsitletud asjatundjatest nentisid aga New York Timesile, et sanktsioonide elluviimisega pole hiinlased väga kiirustanud.

Ameerika Ühendriikide eesmärgiks pikemas perspektiivis on see, Kim Jong-un lõpetaks ähvardamise ja nõustuks läbirääkimistega Põhja-Korea tuumaprogrammi lõpetamise üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles