Piraatide rünnakuid suudetakse tõrjuda

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalia rannikul tegutsenud oletatavad piraadid, kes möödunud nädalal jäid vahele Prantsuse fregatile Le Nivose.
Somaalia rannikul tegutsenud oletatavad piraadid, kes möödunud nädalal jäid vahele Prantsuse fregatile Le Nivose. Foto: AFP / Scanpix

Mereröövlirünnakute arv on tänavu ka võrreldes mullusega kasvanud, kuid kaaperdamiste edukus langenud, väidavad Adeni lahes piraate jahtivate NATO ja ELi esindajad.



«Me näeme piraadirünnakute edu märgatavat langemist,» vahendas ELi missiooni Atalanta komandöri admiral Phillip Jonesi sõnu uudisteagentuur AFP.

NATO pressiesindaja James Appathurai rõhutas, et kuigi kaaperdamiste arv on vähenenud, pole näha mitte seda, et piraadid oleksid tagasi tõmbunud – kahenenud on lihtsalt nende efektiivsus.

2008. aastal registreeriti 111 kallaletungi laevadele ja 42 neist õnnestus piraatidel kaaperdada. Tänavu on rünnatud juba 114 laeva, kaaperdatud on neist aga 29. Ka viimastel päevadel on ELi, NATO ja teiste mereväelased suutnud mitme aluse juurest ründavad somaallased minema ajada.

Näiteks eile saabus teade selle kohta, et Lõuna-Korea ja USA mereväe helikopterid peletasid minema Egiptuse alusele Amira 1,8 kilomeetri lähedusele jõudnud piraadid. Möödunud kuul välja saadetud Lõuna-Korea kuningas Munmu Suure nime kandvale sõjalaevale oli see AFP teatel neljas kord piraadid ära ajada.

Kuid arendavad end ka mereröövlid. Jonesi sõnul on nad leidnud tõendeid selle kohta, et piraadid koordineerivad omavahel rünnakuid. Briti uudistevõrk BBC vahendas samal pressikonverentsil avaldatud infot, et mereröövlite tegevust juhitakse Londonist.

BBC Brüsseli korrespondendi Oana Lungescu andmeil väidab ühe Euroopa riigi lekkinud luureraport, et Somaalia piraadid said satelliittelefonide kaudu Londonist vihjeid seda piirkonda läbivate laevade teekonna ja lasti kohta. Raporti kohaselt on mereröövlid mitu korda üllatanud rünnatava aluse meeskonda oma detailsete teadmistega konkreetse laeva ja isegi seal töötavate inimeste rahvuse kohta.

Jonesi teatel said euroliidu missioonil osalevad sõjaväelased nelja piraatide emalaeva läbiotsimise käigus ka tõendeid, et piraadid olid omavahel vahetanud infot selle kohta, milliseid aluseid nad on merel märganud või rünnata üritanud.

ELi missiooni juhi sõnul ei maksa oodata, et piraatlusnuhtlus üleöö kaoks. «Meil pole piisavalt laevu, et eskortida iga üksikut alust,» rääkis Jones. «Me vajame sõna otseses mõttes sadu sõjalaevu, kuid me siiski suudame [ka praegu] midagi muuta.»

Somaalias pole korralikku keskvalitsust juba aastast 1991. Tänu sellele saavad nende rannikul üsna segamatult tegutseda ka piraadid. Mereröövlite probleem kasvas võrreldes varasemaga märgatavalt mullu ja on tänavu näidanud veelgi hoogsamat kasvu­suunda.

Euroopa ja Aasia vahele tiheda liiklusega mereteele jäävas Adeni lahes patrullib praeguse seisuga paarkümmend sõjalaeva erinevatest riikidest, kuid nende arv kasvab iga nädalaga.


Itaalia peaminister Silvio Berlusconi teatas laupäeval, et ka juulis Itaalias peetaval G8 tippkohtumisel tuleb piraatluse teema jutuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles