Suri Vietnami sõda kajastanud kuulus fotograaf

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hugh van Es 1969. aastal
Hugh van Es 1969. aastal Foto: AP / Scanpix

Maailmakuulus sõjafotograaf Hugh van Es suri.

Van Es sai kuulsaks Vietnami sõjast tehtud fotodega, edastab Helsingin Sanomat.

67-aastasel fotograafil tekkis ajuverejooks ja ta suri haiglas.

Van Esi kõige kuulsam foto kujutab inimeste evakueerimist Saigonis maja katuselt helikopteri abil. See leidis aset päev enne, kui linn langes Põhja-Vietnami sisside kätte.

Pikka aega arvati, et sellel fotol kujutatu on USA saatkonna evakueerimine. Tegelikult oli aga see korrusmaja, kus asusid USA Luure Keskagentuuri CIA esindajad.

«Nii nagu paljud teised asjad Vietnamis, ei olnud ka see, millisena see näis,» ütles Van Es 2005. aastal ajalehele The New York Times antud intervjuus.

Van Es oli hollandlane, kuid elas viimased 30 aastat Hongkongis.

Vietnami sõda (1959–1973) oli Vietnamis toimunud sõjategevus mille tulemusena vabanes Vietnam kolonialistidest ja rajati Vietnami Sotsialistlik Vabariik.

Laiemalt tuntakse Vietnami sõjana sõjategevust, mis algas 1964. aastal, mil Ameerika Ühendriikide Kongress andis president Lyndon Johnsonile loa viia väed Vietnami. Tõukeks sai 1964. aasta Tonkingi lahe intsident. Johnson väitis, et USA laeva oli tulistatud. USA Kongress võttis vastu otsuse, millega lubati presidendil rakendada Indo-Hiinas USA sõjaväeüksusi.

Sõjas hukkus 2 miljonit vietnamlast. USA lennukid viskasid riiki üle seitsme miljoni tonni pomme. Ameeriklasi hukkus sõjas ligi 59 000. Vietnami sõda on USA ajaloo suuruselt kolmas sõda.

Ometi ei suudetud partisanisõjapidajatest jagu saada. USA avalik arvamus mõistis sõja hukka ning järgmine president Richard Nixon alustas Indo-Hiinas strateegilist taganemist. 1972. aasta augustis lahkusid Indo-Hiinast viimased USA regulaarväeosad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles