Saksamaa ajab väsimatult taga endiseid koonduslaagrivalvureid

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurikuulus loosung Auschwitz koonduslaagri peasissekäigu juures.
Kurikuulus loosung Auschwitz koonduslaagri peasissekäigu juures. Foto: SCANPIX

Saksamaa plaanib laiendada uurimist, mis puudutab endiste kontsentratsioonilaagrite valvureid, teatas kõrge valitsusametnik.

Sel nädalavahetusel teatasid võimud, et uurivad ligi 50 väidetavat endist Auschwitz vangivalvurit seoses mõrvale kaasaaitamisega. Kahtlusaluste keskmine vanus kõigub 90 eluaasta ümber, teatas thelocal.de.

2011. aastal mõisteti Saksamaal süüdi Poolas asunud endise Sobibori surmalaagri vangivalvur, Ukrainas sündinud John Demjanjuk. Möödunud aastal mees suri.

Kohus otsustas, et toonastes kontsentratsioonilaagrites igasuguste tööülesannete täitmine tähendas mõrvale kaasaaitamist. Demjanjukile mõisteti selle alusel 20 000 inimese mõrvale kaasaaitamise eest viieaastane vanglakaristus. Pärast seda juhtumit on Saksamaal endiste vangivalvurite otsimine hoogustunud.

Natsi-Saksamaa suurim surmalaager oli okupeeritud Poola territooriumil asunud Auschwitz-Birkenau kontsentratsioonilaager. 1942. ja 1945. aastal vahel suri seal üle miljoni inimese.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles