Süüria ülestõusnud taunisid Al-Qaeda üleskutset kehtestada islamiriik

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Al-Qaeda lipuga mustas särgis mees möödunud kevadel koos Süüria mässulistega Azzara külas.
Al-Qaeda lipuga mustas särgis mees möödunud kevadel koos Süüria mässulistega Azzara külas. Foto: SCANPIX

Süüria ülestõusnute aktivistid lükkasid täna otsustavalt tagasi terrorivõrgustiku Al-Qaeda juhi Ayman al-Zawahiri üleskutse kehtestada Süürias islamiriik ja nimetasid seda jõhkraks sekkumiseks riigi siseasjadesse.
 


«Süüria Kohalikud Koordinatsioonikomiteed (LCC) lükkavad kindlalt tagasi Zawahiri avalduse, milles kutsutakse Süürias islamiriiki kehtestama,» ütles rahumeelsete aktivistide võrgustik. «LCC taunib (Zawahiri) jõhkrat sekkumist Süüria siseasjadesse.»

LCC tegi avalduse päev pärast seda, kui Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimiga võitlev islamirühmitus Al-Nusra Rinne kinnitas ustavust Zawahirile, kuid distantseerus väidetest, et rinne on ühinenud Al-Qaeda Iraagi haruga.

Tema avalduses Al-Nusrat ei mainita, kuid teadaolevalt vaidlevad LCC aktivistid ägedalt, kas tunnustada džihadistide  rühmitust Süüria ülestõusuvägede legitiimse osana.

«Ainult süürlased otsustavad oma riigi tuleviku. LCC kordab taas, et Süüria revolutsioon algas selleks, et saavutada vabadus, õiglus ning demokraatlik tsiviliseeritud pluralistlik riik,» ütles ühendus avalduses ja lisas, et Assadi-vastase ülestõusu eesmärk on rajada Süüria kõigile selle kodanikele.

«Al-Nusra Rinde pojad vannuvad ustavust šeik Ayman al-Zawahirile,» ütles rinde kõneisik Abu Mohammed al-Jawlani eile salvestatud läkitus.

Al-Nusra Rinne on üks tuntumaid Süüria konfliktis osalevaid rühmitusi. Ta sai kõigepealt kurikuulsaks suitsiidirünnakute korraldamisega, kuid on nüüdseks arenenud võimsaks löögijõuks Süüria kodusõjas.

Arvatava seotuse tõttu Al-Qaedaga nimetas Washington seda detsembris terrorirühmituseks. USA sõnul juhib seda Iraagi Al- Qaeda ning sajad sissid on läinud Iraagist Süüriasse valitsusvägedega sõdima.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles