Peskov: Magnitski nimekiri on hoop Vene-USA suhetele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Putini pressišeff Dmitri Peskov
Vladimir Putini pressišeff Dmitri Peskov Foto: SCANPIX

Magnitski nimekirja avaldamine USA-s on hoop Washingtoni ja Moskva suhetele ning sekkumine Vene siseasjadesse, ütles Kremli esindaja Dmitri Peskov.

Ühendriikide rahandusministeerium kehtestas reedel 18 inimesele, kelle seas on nii Vene, Ukraina, Aserbaidžaani kui ka Usbekistani kodanikke, vene advokaadi Sergei Magnitski surma põhjustamise tõttu sanktsioonid.

«Ajal, kui rahvusvaheline olukord ja nii olemasolevate kui võimalike piirkondlike konfliktide rohkus nõuab, et Venemaa ja Ameerika kui globaalse stabiilsuse ja julgeoleku eest vastutajad läheneksid teineteisele, astutakse samme, mis heidavad varju kahepoolsetele suhetele ja isegi kahjustavad neid,» ütles Peskov usutluses telekanalile Rossija-1.

Selline tegevus «on näide otsesest sekkumisest Vene siseasjadesse,» lisas ta.

«Magnitski juhtumit ei tohi arutada mujal kui Venemaal,» ütles Peskov. «See on meie seisukohast vastuvõetamatu ja me ei lepi sellega eales.»

Ühendriikide otsusega külmutatakse 18 nimekirja kantud isiku varad ja keelatakse ameeriklastel nendega äri teha.

Venemaa avaldas laupäeval omapoolse musta nimekirja 18 USA ametiisikust, kellel on keelatud riiki siseneda.

Magnitiski vahistati 2008. aasta novembris, kui ta oli teatanud 5,4 miljardi rubla (235 miljoni dollari) suuruse maksupettuse paljastamisest oma tööandja investeerimisfirma Hermitage Capital suhtes. Asja olid segatud samad siseministeeriumi ametnikud, kes advokaadile seepeale omakorda maksupettussüüdistuse esitasid.

Magnitski suri 2009. aastal Moskva Butõrka eeluurimisvanglas ravi saamata 37 aasta vanuses pankreatiiti. Kohtuprotsess surnud advokaadi üle algas märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles