Hiina ja Island allkirjastasid vabakaubandusleppe

Liisa Tagel
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina ja Islandi peaministrid allkirjastamistseremoonial Suurel Hiina müüril. (Jóhanna Sigurðardóttiri taga keskel vasakul ning Li Kwquiang paremal)
Hiina ja Islandi peaministrid allkirjastamistseremoonial Suurel Hiina müüril. (Jóhanna Sigurðardóttiri taga keskel vasakul ning Li Kwquiang paremal) Foto: SCANPIX

Islandist sai täna esimene Euroopa riik, kes allkirjastas Hiinaga vabakaubanduse leppe, mis aitab kaasa Hiina soovile Arktikas jalgealust kindlustada, kirjutab AFP.
 


Lepe allkirjastati Islandi peaministri Jóhanna Sigurðardóttiri visiidil Pekingisse pärast kuus aastat kestnud läbirääkimisi kahe riigi vahel.

«See on tähtis sündmus Hiina ja Islandi suhetes,» ütles Hiina peaminister Li Kequiang. «See näitab ka meie suhete tõsisemaks muutumist, eriti meie majanduslike suhete, mis on nüüd tõstetud uutesse kõrgustesse.»

2011. aastal soovis Hiina kinnistumagnaat osta Islandil 300 ruutkilomeetrit maad. See tekitas palju vastuolusid ning lükati lõpuks Reykjaviki poolt tagasi.

Hiina on öelnud, et tahab omada tähtsamat rolli Arktikas ning on avaldanud soovi saada Arktika nõukogu püsivaks vaatlejaliikmeks.

Arktika nõukogusse kuulub lisaks Islandile veel seitse liiget ning selle eesmärgiks on arutleda piirkonda puudutavaid küsimusi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles