Navalnõi: vajan süüdistuste kummutamiseks raamatupidamisekspertiisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Navalnõi koos abikaasa Juliaga Kirovis Lenini rajoonikohtu juures.
Aleksei Navalnõi koos abikaasa Juliaga Kirovis Lenini rajoonikohtu juures. Foto: SCANPIX

Vene opositsiooniaktivist Aleksei Navalnõi ütles portaalile Gazeta.ru eile antud usutluses, et kavatseb talle esitatud süüasja asjus taotleda kohtult ekspertiisi läbiviimist ettevõtte Kirovles raamatupidamisse, sest uurijate peamise süüdistuse kohaselt müüdi Kirovlesi metsamaterjal teadlikult turuhinnast madalama hinnaga.

«Ekspertiis on kõige tähtsam. Kuidas saab uurija väita, et riisuti 16 miljonit, kui on olemas arved, kus on kirjas, et kõik on makstud? Uurijal endal ei ole õigust ise arutleda selle üle, et kusagilt on midagi varastatud. Seal ei ole isegi selget kannatanut, see määrati sundkorras. Ei ole ühtki arvestust, et riisutud on 16 miljonit,» rääkis Navalnõi.

Tema sõnul on põhiline küsimus see, kas kohus rahuldab taotluse ekspertiisi korraldamiseks. Teine oluline küsimus on, kas kohus rahuldab taotluse esitada sellele muid finantsdokumente.

«Nad [uurijad] tegelevad kogu aeg selliste asjadega nagu kahjulik leping, teadlikult kahjulik leping. Me [Navalnõi kaitsemeeskond] nõuame, et toodaks välja teiste tehingute lepingud, siis näevad kõik, et nendes on hinnad veel madalamad. Ma olen kõiki neid dokumente näinud, olen need endale selgeks teinud. Ma tean, et tegemist oli turuhindadega. Kui kohtunik rahuldab selle taotluse, siis tähendab see, et nad [uurijad] on läinud mingit ilusat teed pidi. Kui kohus meie taotlust ei rahulda, muutub kogu protsess süüdistuskokkuvõtte ettelugemiseks,» selgitas aktivist.

Navalnõi väitel on tal ja ta kaitsemeeskonnal vettpidavad juriidilised põhjendused. «Uurijatel ei ole vähimatki tõendit selle kohta, et ma avaldasin mingit survet. Ei ole vähimatki tõendit, et ma sain või soovisin saada mingit raha. On ilmne, et mul on seos Vjatka metsakombinaadi direktori Pjotr Ofitseroviga, kuid ma ei eitagi seda. Ma tunnen teda pikki aastaid. Mingeid tõendeid kõnelustest raha üle ei ole, ei ole vandenõud, ei ole raha saamise fakte. Tõestada seda ei saa.»

Vastates portaali küsimusele, kuidas selgitada talle esitatud süüdistusi majanduse alal võhikutele, ütles Navalõi, et isegi majandusest kaugete inimeste jaoks peaks põhimõtteline küsimus olema arusaadav.

«Rühm inimesi ostis metsamaterjali 16 miljoni rubla eest. See müüdi 17 miljoni eest. Neile jäi kätte miljon rubla. Selle eest nad maksid palgad välja. Kuidas on võimalik neid süüdistada selles, et nad riisusid 16 miljonit rubla?! Mis on minul üldse selle asjaga pistmist? Kui keegi riisus 16 miljonit rubla, siis kuhu see raha läks? Las uurimine ütleb meile - kus on need 16 miljonit rubla või 40 tuhat kuupmeetrit metsamaterjali. Müüdi ära? Aga kus on siis raha? Või tagastati see Kirovlesile? Suurepärane!»

Kriminaalsüüdistuse kohaselt omastas tollane Kirovi oblasti kuberneri nõunik Navalnõi koos Vjatka metsakombinaadi direktori Pjotr Ofitserovi ja ettevõtte Kirovlesi direktori Vjatšeslav Opaljoviga kelmuse teel Kirovlesi vara. Süüdistuse kohaselt varastasid mehed 2009. aasta maist kuni septembrini 10 000 kuupmeetrit metsamaterjali.

Süüdimõistmise korral ähvardab Navanõid kümne aasta pikkune vangistus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles