Taiwan harjutab Hiina rünnaku tõrjumist

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaväeõppused «Han Kuang 29».
Sõjaväeõppused «Han Kuang 29». Foto: SCANPIX

Taiwanil algasid täna viimase viie aasta suurimad sõjaväeõppused, mille käigus harjutatakse Hiina Rahvavabariigi rünnaku tõrjumist.

Uudisteagentuuri AFP andmetel algasid viiepäevased õppused «Han Kuang 29» Penghu saartel, mis asuvad Taiwani saart Mandri-Hiinast lahutavas Taiwani väinas. Manöövritest võtsid osa nii maaväe-, mereväe kui ka õhujõudude üksused, kokku üle 7000 sõduri.

Hiina Vabariigi presidendi Ma Ying-jeuo sõnul kujutab rahvavabariik endast endiselt ohtu ning võimalikuks rünnakuks on vaja teha ettevalmistusi. Ka viitas Ma sellele, et Peking on viimaste aastate jooksul oma kaitsekulutusi mitmekordistanud ning sõjajõude märgatavalt tugevdanud.

Hiina peab 1949. aastal lõppenud kodusõja järel mandri-Hiinast eraldunud Taiwanit oma territooriumiks ja ei tunnista samanimelisel saarel de facto edasi eksisteerivat Hiina Vabariiki. Hiina poliitikute väitel on tegemist separatistliku provintsiga ja minevikus on korduvalt ähvardatud see jõuga tagasi vallutada, kui Taiwan peaks liikuma formaalse iseseisvuse suunas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles