Brüssel noomib Ungarit ELi seaduste eiramise eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari lipp.
Ungari lipp. Foto: SCANPIX

Ungari ei ole ennistanud ametisse kohtunikke ja prokuröre, kes Euroopa Liidu seadusi rikkudes enneaegselt pensionile saadeti, ütles kolmapäeval Euroopa Komisjoni õigusvolinik, keda survestatakse üha tugevamalt karistama Budapesti ebademokraatlike põhiseadusmuudatuste eest.

Ungari on tühistanud mõned varasemad errusaatmise otsused, kuid ei ole kohtuametnikele veel nende kohti tagasi andnud, ütles õigusvolinik Viviane Reding.

Kui möödunud aasta novembris leiti, et Ungari seadused ei vasta ELi omadele, sai Budapest käsu kohut puudutavad otsused kiiresti ja täielikult jõustada.

Peaminister Viktor Orbáni valitsus on pidanud taluma ELi kriitikat katsete eest täitevvõimu kontrolli suurendada, millega seoses on piiratud keskpanga iseseisvust ja ajakirjandusvabadust. Möödunud nädalal ütles EL Ungarile, et tunneb tõsist muret märtsis läbi surutud põhiseadusmuudatuste üle, mis õõnestavad ELis kehtivaid õigusriigi põhimõtteid.

«Ungari trambib meie ühistel väärtustel ega lase oma kodanikel neist osa saada,» ütles Euroopa Parlamendi liberaalide rühma juht Guy Verhofstadt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles