Valgevene KGB tahab pressifotoraamatut ära keelata

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Valgevene pressifoto», mida Valgevene KGB keelustada tahab.
«Valgevene pressifoto», mida Valgevene KGB keelustada tahab. Foto: SCANPIX

Valgevene kohus arutas eile riikliku julgeolekukomitee (KGB) algatusel sündinud kohtuasja, mille tulemusena võidakse riigi parima pressifotograafia näiteid sisaldav raamat ekstremismi tõttu ära keelata. Kriitikud on süüdistust nimetanud absurdseks.

Valgevene pressifotograafia kogumikus näeb rahvusvahelise žürii poolt välja valitud fotosid ning muuhulgas on seal jäädvustusi 2010. aastal presidendivalimiste aegu toimunud massimeeleavaldusest, täpsemalt küll protestijate suhtes vägivalda rakendanud politseinikest, teatab uudisteagentuur AFP.

Valgevene KGB põhjendas hagi esitamist sellega, et 160-leheküljeline teos alandab rahvuslikku uhkust. Kui kohus sellega nõustub, keelatakse raamat Valgevenes ära ja selle koostajaile võidakse esitada süüdistused.

 Kataloogi koostasid kolm fotograafi - Vadim Zamirovski, Julia Daraškevitš ja Sergei Mihhalenko ning eile olid nad ka Ošmjanõ linna kohtus toimunud istungil kohal. Möödunud aasta novembris pidasid Valgevene piirivalvurid kolmiku kinni, kui nad olid Leedu trükikojas trükitud raamatut kodumaale toomas. Piirivalveametnikud konfiskeerisid 41 kataloogi.

Valgevene ajakirjanike liit nimetas süüdistusi absurdseiks ja kutsus üles juhtumi uurimist lõpetama. Ajakirjanike liit avaldas ka oma koduleheküljel kohtus kasutatud nn ekspertide järeldusi, kelle sõnul sisaldab raamat moonutatud ja tahtlikult väärasid vihjeid, mis mõjuvad rahvuslikule uhkusele ja väärikusele alandavalt.

Ekspertidele vastuvõetamatute fotode seas olid muuhulgas jäädvustused 2010. aasta detsembris toimunud opositsiooni meeleavalduse jõhkrast laialiajamisest ja seenelkäigust Valgevene metsas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles