Euroliidu kaitseministrid arutasid võitlust piraatlusega

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse mereväelased kinni peetud Somaalia piraatidega mai alguses.
Prantsuse mereväelased kinni peetud Somaalia piraatidega mai alguses. Foto: AFP / Scanpix

Brüsselis toimus täna Euroopa Liidu kaitseministrite kohtumine, kus räägiti Euroopa Liidu sõjalisest operatsioonist Bosnia-Hertsegoviinas ja piraatlusevastasest operatsioonist Somaalia rannikul.

Samuti toimus ühine töösessioon Euroopa Liidu välisministritega, vahendas kaitseministeeriumi pressiesindaja.

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul ollakse pärast pikki aastaid kestnud NATO ja Euroopa Liidu operatsioone Bosnia-Hertsegoviinas jõutud olukorrani, kus on võimalik asuda planeerima sõjalist nõustamismissiooni.

«Samas, otsus üleminekust nõustamismissioonile langetatakse siis, kui poliitiline olukord seda võimaldab,» ütles Aaviksoo.

Rääkides piraatlusevastasest operatsioonist Somaalia rannikul rõhutasid ministrid, et vaatamata edusammudele pole piraatide rünnakutele suudetud siiski veel lõplikult piiri panna.

Seetõttu on vaja veelgi tõhustada koostööd ja koordinatsiooni teiste operatsioonipiirkonnas esindatud rahvusvaheliste jõududega, tagamaks meresõidu turvalisus sealseis vetes. 

Ministrid märkisid positiivselt ära ka hiljuti lõppenud Euroopa Liidu sõjalise operatsiooni Tšaadis. Üksmeelselt leiti, et operatsiooni näol oli tegu edulooga, kuna ÜRO jätkumissioon võtab ELilt üle märksa paremas humanitaarolukorras olevad alad. 

Kohtumisel arutati ka Euroopa Liidu ja NATO vahelist strateegilist partnerlust, samuti koostööd ÜRO ja Aafrika Liiduga. Samuti toimus ka Euroopa Kaitseagentuuri (EDA) juhtkomitee kohtumine ministrite tasemel, kus arutelud keskendusid EDA eelarvele ja helikopterite kättesaadavusele. 

Sõjalise kaitse arengukava 2009-2018 näeb ette jätkuvat Eesti sõjaliste võimete ja üksuste panustamist NATO, Euroopa Liidu ja/või tahtekoalitsioonide juhtimisel läbiviidavatesse riigivälistesse operatsioonidesse.

Välisoperatsioonidel osalemine aitab saavutada Eesti julgeolekupoliitilisi eesmärke ning on samas oluliseks arengumootoriks kaitseväe ja Kaitseliidu jaoks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles