Poola riigivaraminister vallandati Gazpromi gaasijuhtmekava tõttu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Poola peaminister Donald Tusk vallandas tänal riigivaraministri Mikołaj Budzanowski, kes ei teavitanud teda olulisest Vene gaasitoruprojektist.


«Taastamaks riigikassa täielikku kontrolli olulisemate riigifirmade üle, otsustasin Mikołaj Budzanowski vallandada,» ütles Tusk ajakirjanikele.

Budzanowski ei teavitanud Tuski Vene gaasihiiu Gazpromi kavast ehitada Lääne-Euroopasse uus gaasijuhe, mis läbib Poolat.

Vene president Vladimir Putin jahmatas sel kuul Poolat avaldusega, et ehitab gaasijuhtme Jamal-Euroopa teise järgu, mis läbiks Poolat ja Valgevenet.

Gazprom ja Europol Gaz, mis haldab Jamal-Euroopat ja kuulub Gazpromile ja Poola PGNiG-ile, allkirjastasid memorandumi 5. aprillil Peterburis.

Tusk ütles, et temale sellest sammust ei räägitud. Kuid ta toonitas, et mittesiduv memorandum ei ohusta kuidagi Poola huve.

Gazpromi teatel võib Slovakkiasse ja Ungarisse viiva gaasitoru ehitus alata juba 2018. või 2019. aastal ning selle täisvõimsus peaks ulatuma 15 miljardi kuupmeetrini aastas.

Poola kardab, et juhet kasutatakse survevahendina hinnavaidluses Ukrainaga, mis on hetkel suurim Vene gaasi transiitriik.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles