Allikas: Darfuris alustas mässu väike rühm omakaitseväelasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse rahuvalvajad Darfuris.
Egiptuse rahuvalvajad Darfuris. Foto: Reuters / Scanpix

Sudaani lääneosas Darfuris tõstsid pühapäeval mässu omakaitseväelased, teatas siseministeerium.

«Väike rühm keskreservi omakaitseväelasi alustas pühapäeval mässu,» vahendas riiklik uudisteagentuur SUNA siseministeeriumi avaldust, millest selgus, et mässajad kuuluvad Lääne-Darfuri eripolitsei üksusesse, mis tegutses Tšaadiga piirneva osariigi pealinnas El-Geneinas.

«Nad hakkasid õhku tulistama, põhjustades elanike seas paanika, seejärel põgenesid nad edela suunas,» edastas ministeerium, mille sõnul keegi vahejuhtumis vigastada ei saanud. Vaatamata kümnendi kestnud rahutustele ja vägivallale on Darfuris mässukatsed haruldased.

Mässajad lahkusid sõjaväelaagrist, võttes kaasa neli sõidukit Land Cruiser, relvi ning toitu, olukord El-Geneinas on rahulik, teatas SUNA.

Keskreserv kujutab endast valitsusele allutatud omakaitseväeüksust, mis on Darfuris mässuliste vastu võidelnud alates araablaste domineeritud Hartumi režiimi vastu puhkenud mässu algust 2003. aastal. Keskreservi Darfuri elanikest liikmed kuulusid varem araabia hõimurühmituse Janjaweed, mis šokeeris maailma ja viis genotsiidisüüdistusteni.

USA asjur Sudaanis Joseph Stafford ütles varem pühapäeval ajakirjanikele, et Ühendriigid on mures Darfuris halveneva julgeolekuolukorra ja valitsusvägede ning sisside vahelise konflikti pärast.

Reedel lasti rünnakus Aafrika Liidu ja ÜRO baasile Darfuris maha rahuvalvaja.

Eelmise kümnendi keskpaika iseloomustanud vägivallataset Darfuris enam ei ole, kuid piirkond on endiselt ebastabiilne. Levinud on araablaste hõimude omavahelised arveteklaarimised, inimröövid, autovargused ning muu kuritegevus, millest suur osa pannakse süüks valitsusvägedele ja sellega seotud omakaitseväelastele.

Darfur on olnud ebastabiilne alates 2003. aastast, kui aafriklased mässu tõstsid, süüdistades valdavalt araabia päritolu võime diskrimineerimises. Inimõiguslaste sõnul maksis režiim kätte sellega, et saatis piirkonda araablaste omakaitseväed, mis ründasid tsiviilelanikke. Valitsus on seda eitanud.

Lisaks vaevab piirkonda ka araabia hõimude vaheline vägivald,

ÜRO hinnangul on konfliktis hukkunud 300 000 inimest ja kodu kaotanud 2,7 miljonit inimest.

Rahvusvaheline Kriminaalkohus (ICC) on Sudaani presidendile Omar al-Bashirile Darfuri konflikti tõttu esitanud sõjaroimasüüdistused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles