Iisrael süüdistab Assadi keemiarelva kasutamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria tsiviilelanikud sel kuul Aleppost põgenemas.
Süüria tsiviilelanikud sel kuul Aleppost põgenemas. Foto: SCANPIX

Süüria president Bashar al-Assad on kasutanud võitluses ülestõusnute vastu keemiarelva, kinnitas täna Iisraeli sõjaväeluure kõrge ametnik. Iisrael süüdistab Süüria presidenti mittetavarelvade kasutamises esmakordselt.

Iisraeli sõjaväeluure uuringuteosakonna ülem brigaadikindral Itai Brun ütles Tel Avivi julgeolekukonverentsil, et Assad on kasutanud keemiarelva korduvalt. Teiste intsidentide seas on ka Prantsusmaa ja Suurbritannia poolt märtsis Damaskuse lähistel dokumenteeritud juhtumid.

«Meie andmetel on režiim kasutanud äärmuslaste vastu viimastel kuudel korduvalt surmavat keemiarelva, sealhulgas suhteliselt tuntud 19. märtsi vahejuhtumis,» ütles Brun, kelle hinnangul kõige tõenäolisemalt on kasutatud närvigaasi sariini. Kindral lisas, et Süüria režiim on kasutanud ka vähem surmavaid keemiarelvi ning et Venemaa jätkab Süüria varustamist relvade, teiste seas SA-17 õhutõrjerakettidega.

Iisraeli luure hinnang võib survestada USAd ja teisi lääneriike Süüria konflikti sekkuma. Suurbritannia ja Prantsusmaa teatasid hiljuti, et neil on tõendeid keemiarelva kasutamisest Assadi vägede poolt. Kuigi USA pole enda sõnul neid väiteid tõendada saanud, on president Barack Obama hoiatanud, et kui Assad võtab kasutusele keemiarelva, siis muudab see olukorda.

Iisrael on eriti mures võimaluse pärast, et Süüria keemiarelvavarud võivad sattuda Assadi liitlase, Liibanoni äärmusrühmituse Hizbollah kätte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles