Venemaa ja USA arutavad Moskvas tuumarelvastuse piiramist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA delegatsiooni juht, asevälisminister Rose Gottemoeller (vasakul) aprillis Vene pealäbirääkija Anatoli Antonoviga kohtumas.
USA delegatsiooni juht, asevälisminister Rose Gottemoeller (vasakul) aprillis Vene pealäbirääkija Anatoli Antonoviga kohtumas. Foto: Reuters / Scanpix

Moskvas algasid eile Venemaa ja USA läbirääkimised uue relvastusleppe üle, mille eesmärgiks on vähendada mõlema riigi tuumalõhkepeade arvu ning asendada detsembris aeguv külma sõja aegse strateegilise ründerelvastuse piiramise lepe START-1.



Vene president Dmitri Medvedev ja tema USA kolleeg Barack Obama tahavad, et uus relvastuslepe kahandaks relvavarusid, mille on määratlenud nende eelkäijad 2002. aastal sõlmitud leppega. See näeb ette, et mõlemad pooled kärbivad oma tuumaarsenali 2012. aastaks kahe kolmandiku võrra ehk 1700–2200 lõhkepeani.



BBC teatel on kõnelustel suurima küsimärgi all piiratavate lõhkepeade arv ning see, kas lepe laieneb – nagu soovib Venemaa – ka lõhkepeade kohaletoimetamissüsteemidele: rakettidele, lennukitele ja allveelaevadele. Moskva tahab siduda kõnelused ka USA kavaga Euroopasse raketikilpi ehitada.



«Usume, et START-lepet ei saa arutada vaakumis,» ütles Vene välisminister Sergei Lavrov üleeile hilisõhtul Interfaxi teatel. «Peame raketikaitse olukorra selgeks rääkima.» Washington on siiski seisukohal, et raketikilp ei ohusta Venemaad ning üritab teemat kõnelustelaualt eemal hoida.



Analüütikute sõnul sõltub konkreetsetest tulemustest kõnelustel ka 6.–8. juulini Moskvas viibiva Obama esimese Venemaa-visiidi edu. Suhteid Venemaaga ümber häälestada sooviv Obama leppis START-1 asendamise uue leppega Medvedeviga kokku aprillis.



Kolm päeva vältavatel kinnistel kõnelustel juhib USA delegatsiooni Vene-eksperdist asevälisminister Rose Gottemoeller, Venemaa pealäbirääkija on välisministeeriumi julgeoleku- ja desarmeerimisosakonna juht Anatoli Antonov.



Mõlemad pooled on öelnud, et läbirääkimised on töise iseloomuga, ning lubanud hoiduda ametlikest avaldustest. Kavas pole ühtegi pressikonverentsi, teatas AFP.



Läbirääkijad peavad juuli lõpuks esitama oma juhtidele üksikasjaliku aruande uue leppe kohta ning USA kongresmenide sõnul peaks lõplik leppetekst valmima augustiks. Mustand loodetakse valmis saada Obama ja Medvedevi kohtumiseks.



Washington usub, et uus lepe annab Ühendriikidele suurema moraalse ja poliitilise mõjuvõimu tuumaambitsioonidega riikide üle, nagu Iraan ja Põhja-Korea. Venemaa jaoks on kõnelused tähtsad paljuski prestiiži pärast. Diplomaatide sõnul näeb maailmas tähtsamat rolli ihkav Moskva tuumaläbirääkimistes tõestust, et nad on USAga strateegiliselt samaväärsed, vahendas AFP.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles