Inimõiguslased nõuavad afgaani naispolitseinikele eraldi tualette

Kadri Veermäe
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afgaani naispolitseinikud.
Afgaani naispolitseinikud. Foto: SCANPIX

Rahvusvaheline inimõiguslaste grupp kutsus täna Afganistani võime üle loomaks naispolitseinikele jaoskondadesse  eraldi tualette ja riietusruume.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) hinnangul ähvardavad naispolitseinikke tööl ahistamine ja rünnakud. HRW hinnangul pole neil ligipääsu sobivatele ja ohututele riietusruumidele, lisaks on ametnikud ignoreerinud üleskutseid taoliste ruumide tekitamiseks.

«Afganistani valitsus peaks koheselt tegutsema hakkama, tagamaks riigi naispolitseinikele juurdepääs eraldiasuvatele, ohututele ja lukustatavatele tualettidele,» seisis HRW tänases avalduses. Inimõiguslaste hinnangul seisab riigi 1500 naispolitseinikku silmitsi meeskolleegide seksuaalse ahistamise ja rünnakutega.

HRW juhtis tähelepanu ka arvukatele uudistele naispolitseinike vägistamisest meeskolleegide poolt ning lisas, et turvaliste eraldiasuvate tualettide puudumine muudab naised eriti haavatavaks.  

«Asi pole ainult tualettides,» sõnas HRW Aasia-haru direktor Brad Adams. «Valitsus peab ka seda tunnustama, et naised mängivad Afganistani õiguskaitses olulist rolli.»

Naised moodustavad sõjast räsitud riigi 160 000-pealisest politseijõust vaid ühe protsendi, kuid valitsus plaanib nende osakaalu tõsta umbes viie protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles