Europol: Euroopas toimus möödunud aastal varasemast tunduvalt rohkem terrorirünnakuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juulis Burgases toimunud rünnaku järel vrakiks muutunud buss.
Juulis Burgases toimunud rünnaku järel vrakiks muutunud buss. Foto: SCANPIX

Euroopa politseiameti Europoli teatel kasvas Euroopas möödunud aastal tunduvalt terrorirünnakute arv. Lisaks hoiatas amet selle eest, et Süüria ja Mali konfliktid võivad kujutada endast võimalikku tulevaste terroristide kasvulava.

Oma värskes «Euroopa Liidu terrorismi ja trendiraportis» sõnas amet, et eelmisel aastal toimus Euroopas 219 terrorismiga seotud rünnakut, mille käigus suri 17 inimest, teatab uudisteagentuur AFP.

«Terrorismioht Euroopas on jäädavalt suur,» teatas Haagis asuv agentuur. «Mali ebastabiilne olukord nõuab samuti suurt tähelepanu, kuna see võib osutuda neile atraktiivseks sihtkohaks, kes tahavad toetada relvakonfliktis osaledes usuliselt ajendatud mässulisi,» sõnas Europol. «Need indiviidid võivad ELi tagasi tulles endast ohtu kujutada.»

Sama kehtib Süüria kohta, nimelt tõusis tunduvalt sinna riiki rändavate ELi kodanike arv, kes seal džihadistidena koos usulistest ideedest mõjutatud terrorirühmitustega võidelda tahavad.

Kõige ohvriterohkem rünnak toimus möödunud aastal Prantsusmaal, kui Mohammed Merah’ lasi märtsikuus Toulouse’is ja Montauban’s maha seitse inimest.

Juulis surid Musta mere äärses Burgases viis Iisraeli turisti ja Bulgaaria bussijuht pommiplahvatuses. Sofia teatel oli rünnaku taga Liibanoni islamirühmitus Hezbollah.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles